Oleh RIZQI ZABIDI

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sarah Hidup (KPDN) Kedah menyita sebanyak 12,000 liter diesel yang disyaki digunakan untuk penyelewengan dalam serbuan dijalankan di sebuah stor tidak bernombor dalam sebuah ladang kelapa sawit di Bedong, Sungai Petani, semalam.

Pengarah Pejabat KPDN Kedah, Affendi Rajini Kanth berkata, serbuan itu dilaksanakan kira-kira pukul 1.30 petang di premis tersebut yang didapati tidak berpenghuni.

Katanya, nilai diesel yang disita itu dianggarkan kira-kira RM25,800.

“Selain itu pihak kami turut merampas 2 ‘skid tank’ dan empat unit hos paip dianggarkan berjumlah RM10,200. Anggaran jumlah nilai rampasan keseluruhan adalah RM36,000.

“Siasatan kini dijalankan mengikut Seksyen 21, Akta Kawalan Bekalan 1961 dan dibaca bersama Seksyen 20 (1) Akta Kawalan Bekalan 1981 kerana menyimpan barang kawalan iaitu minak diesel di tempat yang tidak mendapati keenaran pengawal,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

KPDN rampas 2 ‘skid tank’ dan empat unit hos paip dianggarkan berjumlah RM10,200. Anggaran jumlah nilai rampasan keseluruhan adalah RM36,000

Tambahnya, individu berseorangan yang didapati bersalah dalam kes itu boleh didenda tidak melebihi RM1 juta atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya sekali untuk kesalahan pertama.

Sementara bagi kesalahan kedua katanya, individu terlibat boleh didenda tidak lebih RM3 juta atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali.

“Bagi pertubuhan perbadanan pula, jika sabit kesalahan mereka boleh didenda tidak lebih RM2 juta bagi kesalahan pertama atau maksimum RM5 juta bagi pertuduhan kedua,” katanya.

Katanya, pihak kementerian tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang didapati terlibat dengan sindiket dan aktivii penyelewengan barangan kawalan sedemikian.

Jika didapati bersalah dalam kes itu boleh didenda tidak melebihi RM1 juta atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya sekali untuk kesalahan pertama

“Tindakan tegas akan diambil termasuklah mendakwa mereka di mahkamah bersandarkan peruntukan undang-undang di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 (Akta 122) dan Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasli Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA) (Akta 613).

“Jika sabit kesalahan dibawa Akta 613, individu terlibat boleh dipenjarakan tidak lebih 15 tahun dan didenda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai hasil daripada aktiviti haram atau peralatan kesalahan itu pada masa dilakukan atau lima RM5 juta, bergantung mana lebih tinggi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here