Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

TAN Sri Muhyiddin Yassin berkata, peruntukan RM1 bilion daripada wang yang diperuntukkan untuk penambahan RM500 ke dalam akaun pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), boleh digunakan untuk membantu mangsa banjir.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, cadangan tersebut yang diumumkan kerajaan dalam Belanjawan 2023 baru-baru ini boleh digunakan sebagai dana bantuan untuk mangsa-mangsa banjir.

“Sebenarnya, pencarum tak mohon suntikan RM1 bilion ini tapi mereka hanya mohon untuk KWSP mereka dibenarkan untuk dikeluarkan secara bersasar.

“Kalau itu (dana digunakan untuk mangsa banjir) diluluskan, kerajaan boleh menyelamatkan RM1 bilion dan boleh bagi pada kawasan-kawasan yang hadapi banjir yang teruk untuk digunakan untuk selamatkan mangsa-mangsa yang ada,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Perbahasan Belanjawan 2023 Peringkat Dasar di Dewan Rakyat, Kuala Lumpur hari ini.

Sewaktu pembentangan Belanjawan 2023, Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan untuk menambah RM500 ke dalam Akaun 1 pencarum KWSP berumur antara 40 dan 54 tahun yang mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000, dengan jumlah peruntukan RM1 bilion.

Muhyiddin berkata, bantuan KWSP itu hanya untuk segelintir pencarum sedangkan hampir 53 peratus penyumbang caruman yang aktif tidak mendapat manfaat daripada pemberian berkenaan.

“Golongan pencarum yang berumur di bawah usia 40 tahun pula dinafikan hak mereka untuk mendapat bantuan yang sama.

“Permintaan rata-rata pencarum untuk mengeluarkan simpanan KWSP juga tidak dipedulikan. Jelas kerajaan hari ini tidak mendengar denyut nadi rakyat yang sedang dihimpit oleh bebanan kos sara hidup yang tinggi.

“Benar KWSP adalah untuk simpanan hari tua, tetapi apa guna bercakap tentang hari tua, jika hari ini pun rakyat tidak mempunyai wang untuk keperluan harian,” katanya.

Sementara itu, beliau yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) berkata, sebagai pembangkang, pihaknya kekal profesional dan telus untuk memainkan peranan semak dan imbang secara konstruktif.

“Saya berharap pihak kerajaan akan memperhalusi dan meneladani isu-isu yang telah dibentangkan. Bukan bersikap pilih kasih dan hanya pandai memainkan sentimen dendam kesumat, mencari-cari salah individu tertentu secara terancang atau dengan izin ‘selective prosecution’.

“Sikap dangkal sebegini perlu segera dihentikan. Ini bukanlah cara pentadbiran Kerajaan yang seperti rakyat mahukan.

“Menjunjung prinsip prihatin, bersih dan stabil, kami menyokong dasar dan perancangan kerajaan yang baik serta memberi manfaat sebenar kepada rakyat, serta menolak mana-mana dasar yang memudaratkan rakyat,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here