PERDANA Menteri, Datuk Sedri Anwar Ibrahim mengheret Ahli Parlimen Pendang, Datuk Awang Hashim ke mahkamah atas dakwaan fitnah.

Peguam Anwar, Sankara Nair memfailkan saman fitnah tersebut di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Saman itu berhubung dua dakwaan-dakwaan yang Anwar memiliki sikap dendam yang lebih teruk daripada Tun Dr. Mahathir Mohamad dan dakwaan berkenaan keabsahan pelantikan Anwar sebagai Perdana Menteri kesepuluh.

Berdasarkan salinan pernyataan tuntutan, Anwar mendakwa defendan iaitu Awang, membuat kenyataan yang didakwa bersifat fitnah kepada media di lobi Parlimen pada 21 Februari lalu.

Beliau mendakwa walapun surat tuntutan telah diberikan kepada Awang pada 21, 24 dan 28 Februari agar beliau menarik balik kenyataan, memohon maaf dan membayar ganti rugi, ahli Parlimen Pas itu membalas surat pada 27 Februari dan 2 Mac untuk menolak tuntutan tersebut.

Dakwanya lagi, ketika sidang Parlimen pada 27 Februari, Awang tanpa rasa kesal mengeluarkan beberapa kenyataan lain, termasuk menyifatkan Anwar sebagai ‘Bapa Saman Negara’.

Bagaimanapun, kenyataan yang dikeluarkan ketika sidang Dewan Rakyat dilindungi oleh hak keistimewaan Parlimen dan tidak menjadi dasar kepada tindakan sivil oleh Anwar ini.

Dalam saman ini, Anwar antara lain menuntut ganti rugi am, ganti rugi teladan dan ganti rugi teruk.

Anwar juga menuntut injunksi mahkamah untuk menghalang defendan daripada terus membuat kenyataan bersifat fitnah, faedah lima peratus daripada jumlah ganti rugi yang ditetapkan mahkamah, bermula dari tarikh penghakiman sehingga penyelesaian penuh, kos dan relif lain yang dirasakan sesuai oleh mahkamah.

Awang memberitahu Malaysiakini dia masih belum menerima makluman berkenaan saman ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here