Oleh MOHD LAZIM ENDUT

UMNO Bahagian Besut yang sebelum ini kelihatan agak tenang secara tiba-tiba sahaja bertukar menjadi gelora?

Begitulah pertanyaan dan perbualan sedang hangat diperbualkan oleh kebanyakan pihak sama ada ahli-ahli UMNO atau pun para penganalisis dan pemerhati politik di negeri ini.

Ia berikutan tularnya sepucuk surat yang ditandatangani oleh Ketua UMNO Bahagian Besut, Datuk Nawi Mohamad mengenai penamatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Datuk Muhammad Pehimi Yusof sebagai Pengerusi Ketua Urusetia Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera dan DUN Jertih Besut bagi tempoh 27 Feb 2023 hingga 19 Mac 2023.

Adakah penamatan atau bahasa kasarnya ‘pemecatan’ sebagai trend baharu dalam politik UMNO sekarang?

Surat pemecatan Pehimi yang bertarikh 27 Februari 2023 itu dikatakan ada kaitan dengan tindakan beliau yang bakal bertanding jawatan Ketua UMNO bahagian itu.

Susulan tindakan Nawi, banyak pihak berpendapat ia bukan masa yang sesuai memandangkan Pilihan Raya Negeri (PRN) sudah semakin hampir.

Ini kerana, rata-rata pemerhati politik menjangkakan melalui tindakan tersebut ia boleh membawa kepada perpecahan dan merugikan parti.

Malah, Besut yang sebelum ini cukup sinonim dan terkenal sebagai antara kubu kuat UMNO di Terengganu terutama DUN Kuala Besut, Hulu Besut dan Jertih dikatakan bakal ‘lunyai’ sekiranya pergolakan politik di kawasan terbabit dibiarkan tercetus.

Maka itu, ada pihak meramalkan bahawa melalui pertelingkahan terbaharu itu juga tidak mustahil tiga kerusi DUN berkenaan bakal tewas dalam PRN nanti sepertimana berlaku kepada kerusi Parlimen Besut pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akhir tahun lepas.

Nawi Mohamad

Oleh itu, ramai yang meminta supaya Nawi tidak seharusnya cepat melatah sebaliknya perlu akur dengan keputusan Pehimi.

Ini memandangkan Pehimi pernah bertanding jawatan tersebut pada tahun 2013 lalu ketika Nawi mencabar dan bertanding jawatan berkenaan menentang Datuk Seri Idris Jusoh.

Tindakan dibuat oleh Nawi yang juga merupakan ADUN Hulu Besut menyebabkan Idris membuat kejutan dengan melepaskan jawatan Ketua UMNO Bahagian Besut bagi memberi laluan kepada muka baharu, iaitu Nawi.

Pada masa sama Idris yang ketika itu merupakan Menteri Pendidikan Kedua bertanding jawatan Naib Ketua Bahagian yang akhirnya menang tanpa bertanding apabila tiada borang pencalonan lain diterima sehingga tempoh penyerahan tamat.

Datuk Nawi Mohamad

Tindakan Idris yang tidak mempertahankan jawatannya ketika itu dibuat apabila timbalannya, iaitu Nawi mengemukakan borang pencalonan untuk merebut jawatan menentang Idris.

Nawi akhirnya dicabar oleh anak didik Idris, iaitu Pehimi yang ketika itu merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Perusahaan Peladangan dan Komoditi negeri.

Justeru, ini merupakan pertandingan kali kedua bagi kedua-kedua ahli politik berkenaan.

Ada dalam kalangan veteran UMNO berpendapat, apa salahnya jika Nawi tidak terlalu cepat melatah sebaliknya akur dengan tindakan Pehimi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here