PERSIDANGAN Dewan Rakyat hari ini diberitahu bahawa kerajaan boleh jimat sehingga RM17 bilion sekiranya golongan berpendapatan tinggi (T20) tidak diberikan subsidi petrol, diesel dan gas petroleum cecair (LPG).

Menurut Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan, golongan kaya mendapat manfaat sebanyak RM17.8 bilion (35 peratus) daripada keseluruhan RM50.8 bilion subsidi untuk petrol, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) pada 2022.

Sementara itu, 24 peratus daripada subsidi kerajaan memberi manfaat kepada kumpulan B40 manakala baki 41 peratus lagi dinikmati golongan M40.

Ahmad berkata jumlah besar yang boleh dijimatkan daripada pemberian subsidi kepada kumpulan T20 boleh digunakan untuk membantu golongan miskin dan urusan lain di 26 kementerian.

“Dari segi angka, RM50.8 kalau darab dengan 35 peratus yang diguna oleh T20, nilainya, RM17.8 bilion.

“Kita kita tidak mahu lagi T20 dapat subsidi petrol, diesel LPG, kerajaan boleh jimat RM15 hingga RM17 bilion.

“Jika T20 tidak diberikan subsidi petrol, LPG, anggaran penjimatan RM15 bilion hingga RM17 bilion.

“Yang berhormat- yang berhormat boleh bayangkan berapa banyak boleh kita guna dari RM15 hingga RM17 bilion itu untuk bantu rakyat dalam pelbagai perkara dan urusan di 26 kementerian,” katanya, lapor Malaysiakini.

Ahmad menjawab soalan Ahmad Amzad Mohamed (PN – Kuala Terengganu) yang bertanya apakah kerajaan berhasrat melaksanakan subsidi bersasar untuk petrol, LPG dan minyak masak bagi mereka yang berpendapatan rendah.

Sementara itu, dalam sidang akhbar hari ini, Ahmad berpendapat Malaysia adalah satu-satunya negara yang memberikan subsidi kepada golongan kaya jauh lebih banyak daripada apa yang diberikan kepada golongan miskin.

“Adakah negara lain memberikan subsidi kepada orang kaya jauh lebih banyak daripada apa yang mereka berikan kepada orang miskin? Tidak, kan? Malaysia sahaja,” katanya.

Terdahulu di Dewan Rakyat, Ahli Parlimen Pontian itu juga berkata kerajaan telah membelanjakan sejumlah RM66.3 bilion tahun lalu dalam bentuk subsidi dan ini termasuk minyak masak, ayam, telur dan tarif elektrik.

Walaupun pelaksanaan subsidi telah membantu mengurangkan kesan peningkatan kos sara hidup, Ahmad berkata ia juga mengakibatkan ketirisan.

“Sebagai contoh, perbezaan besar dalam nilai pasaran dan harga subsidi untuk diesel meningkatkan risiko penyeludupan barangan berkenaan,” katanya sambil menambah kerajaan komited untuk melaksanakan subsidi bersasar untuk mengurangkan ketirisan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here