Oleh RIZQI ZABIDI

SEJUMLAH kira-kira 8,000 liter diesel bernilai RM17,200 disita dalam operasi dijalankan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) di Kampung Bukit Lada, Jalan Kubor Panjang di Pokok Sena, Kedah, semalam.

Pengarah Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Kos Sara Hidup (KPDN) Kedah, Affendi Rajini Kanth berkata, pihaknya telah menerima serahan kes tersebut daripada Unit Risikan dan Operasi FRU, Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kuala Lumpur kira-kira pukul pukul 11 malam tadi.

“Selain anggaran 8,000 liter diesel, dua buah ‘skidtank’ dan beberapa peralatan pemindahan minyak diesel yang dipercayai digunakan bagi tujuan penyelewangan barang kawalan berjadual itu.

“Selain itu, dua suspek warganegara Myanmar berusia 30-an dan 40-an turut ditahan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Nilai rampasan keseluruhan termasuk diesel dan dua ‘skidtank’ tersebut adalah RM124,200.

Tambahnya, soal-siasat dijalankan terhadap kedua-dua individu itu mendapati premis tersebut tidak mempunyai apa-apa kebenaran daripada Pengawal Bekalan untuk menguruskan barang kawalan tersebut.

“Perintah reman telah diperolehi dari Mahkamah Alor Setar dengan kedua-dua suspek itu direman selama empat hari bermula hari ini hingga 28 Februari depan,” katanya.

Katanya, siasatan kini dijalankan mengikut Seksyen 20 (1) Akta Kawalan Bekalan 1961

“Jika sabit kesalahan, individu perseorangan boleh didenda tidak lebih RM1 juta atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan kali pertama. Bagi kesalahan kedua, inidividu disabitkan kesalahan boleh didenda tidak lebih RM3 juta atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali.

“Bagi pertubuhan perbadanan, sabit kesalahan boleh didenda tidak lebih RM2 juta dan bagi kesalahan kedua boleh didenda tidak lebih RM5 juta,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here