Oleh BADLISHAH MAT

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Perlis menahan empat lagi anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) yang bertugas di Zon Maritim Langkawi bagi membantu siasatan kes meminta suapan.

Ia susulan penahanan dua anggota Maritim Malaysia di Zon Maritim Kuala Perlis dan seorang individu pada awal bulan ini membabitkan kes rasuah secara bulanan yang diterima daripada pemilik bot nelayan di perairan negeri itu.

Sumber memaklumkan, keempat-empat suspek yang baru ditahan itu berusia lingkungan 30-an hingga 40-an dan mereka dipercayai melakukan kegiatan sama dengan meminta suapan daripada pengusaha bot sebanyak RM500 sehingga RM4,000 sebulan sebagai wang perlindungan.

Menurut sumber itu, dua daripada mereka berpangkat Laskar Kanan Maritim, manakala masing-masing seorang Pegawai Waran II Maritim dan seorang Bintara Kanan Maritim.

“Rentetan daripada tangkapan awal dua anggota Maritim Malaysia Zon Kuala Perlis berhubung kes rasuah yang diterima secara bulanan daripada pengusaha dan pemilik bot di perairan Perlis.

“Empat lagi anggota Maritim Malaysia Zon Langkawi yang melakukan kegiatan sama turut direman selama empat hari bermula hari ini,” katanya di Langkawi, hari ini.

Perintah reman terhadap keempat-empat suspek dikeluarkan oleh Hakim Mahkamah Sesyen dan Majistret Langkawi, Helmi Ghani selepas mereka dibawa ke mahkamah tersebut, pagi ini.

Sementara itu, Pengarah SPRM Negeri Perlis, Suzeliyana Hashim mengesahkan penahanan terbabit dan memaklumkan kes disiasat di bawah Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009.

Pada 3 Februari lalu, dua anggota Maritim Malaysia Zon Kuala Perlis serta seorang individu berperanan sebagai orang tengah ditahan berhubung kes suapan dengan melakukan pemerasan terhadap nelayan sebagai perlindungan di perairan negeri ini.

Dua anggota berjawatan Laskar Kanan Maritim dan Bintara Muda Maritim gred T4 serta T5 itu ditahan di pejabat SPRM Perlis selepas menerima aduan awam mengenai kegiatan dilakukan suspek terlibat.

Jumlah suapan yang diterima dianggarkan antara RM20,000 hingga RM30,000 setahun daripada seorang pemilik bot nelayan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here