PERTUDUHAN terhadap Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Wan Saiful Wan Jan berhubung projek Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa (Jana Wibawa) di mahkamah pagi tadi terus mengundang reaksi.

Terbaharu Srikandi Muda Bersatu turut melahirkan rasa kesal terhadap tindakan itu yang didakwa berniat jahat dan merupakan sesuatu yang sudah dirancang. Berikut adalah kenyataan penuh:

Srikandi Muda Bersatu Malaysia (SKM) mengecam sekeras-kerasnya tindakan kerajaan PH-BN yang menggunakan SPRM sebagai perkakas untuk membuat ‘political persecution’ dan fitnah jahat ke atas pemimpin-pemimpin pembangkang.

Srikandi Muda Bersatu Malaysia berpendapat bahawa langkah-langkah jahat ini adalah bagi menutup segala kepincangan yang berlaku di dalam Kerajaan PH-BN.

Pelbagai kegagalan demi kegagalan dihasilkan kerajaan PH-BN belum pun mencapai 100 hari usia pentadbiran.

Antaranya adalah lantikan Timbalan Perdana Menteri di kalangan kluster mahkamah, amalan nepotisme yang direstui, kenaikan harga barangan keperluan asas yang tiada jalan penyelesaian, kebebasan bersuara yang disekat serta janji-janji manisfesto yang dibakul- sampahkan.

Srikandi Muda Bersatu Malaysia mendesak supaya kerajaan PH-BN menumpukan sepenuh tenaga dan perhatian kepada isu-isu rakyat dan bukan membuang masa melakukan ‘witch-hunt’ atau pemburuan politik untuk membalas dendam ke atas Perikatan Nasional yang kini semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia.

Srikandi Muda Bersatu Malaysia yakin rakyat Malaysia tidak akan termakan dengan agenda jahat ini yang semata-mata untuk memburukkan Bersatu dan Perikatan Nasional terutama menjelang pilihan raya negeri di enam negeri yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Srikandi Muda Bersatu Malaysia juga menggesa SPRM diletakkan di bawah kawal selia Parlimen agar badan tersebut tidak disalahgunakan dan menjadi perkakas ‘government of the day’ untuk membalas dendam terhadap musuh politik.

Srikandi Muda Bersatu Malaysia berharap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak buat-buat lupa dan mengotakan janjinya dalam mereformasikan institusi-institusi penting di Malaysia dalam agenda ‘good governance’ dan ‘democratic accountability’ beliau.

Dalam hal ini, Srikandi Muda Bersatu Malaysia bersependapat dengan YB Pasir Gudang, Hassan Karim dalam perbahasan beliau di Parlimen pada hari ini yang mengingatkan Perdana Menteri tentang pemusatan kuasa yang boleh menyebabkan salahguna kuasa dan korupsi. ‘Absolute power corrupt absolutely’.

Nurul Fafzilah Kamaluddin
Ketua Srikandi Muda Bersatu Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here