BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad membayangkan beliau akan menyertai Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) dan bersedia jika parti itu mahu melantik beliau sebagai penasihat.

Beliau yang dilapor keluar daripada Pejuang juga menyifatkan jemputan menyertai PUTRA sesuai dengan perjuangan dan prinsip politiknya iaitu membela nasib orang Melayu dan menolak amalan rasuah.

“Terima kasih atas jemputan ini dan saya akan meneliti terlebih dahulu sama ada PUTRA ini sesuai atau tidak dengan saya.

“Setakat ini, saya tidak nampak sebab tidak boleh terima parti ini, saya akan fikir secara mendalam sebelum keputusan dibuat.

“Saya akan membuat permohonan menjadi ahli dan kalau mahu bagi saya sebagai penasihat parti, saya boleh bagi nasihat,” katanya pada sidang media bersama pimpinan PUTRA di Putrajaya, hari ini.

Dr Mahathir berharap dapat memberi panduan kepada PUTRA dan meneruskan perjuangan serta mencapai matlamat untuk menyelamatkan kaum Melayu di negara ini.

Beliau bersama 12 ahli lain dilapor keluar daripada Pejuang selepas kecewa kerana parti berkenaan memutuskan hubungan dengan Gerakan Tanah Air (GTA).

Sementara itu, Presiden PUTRA, Datuk Ibrahim Ali, yakin Dr Mahathir masih memiliki aura untuk memimpin PUTRA.

“Kita mahu Tun sertai PUTRA. Kami mohon seikhlas hati dan tidak timbul soal Tun mahu memohon sertai PUTRA atau tidak.

“Kita juga jemput 14 bekas pimpinan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) untuk sertai PUTRA.

“Kita doakan Tun dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali diberi kesihatan berpanjangan dan kami mahu sehidup semati dengan perjuangan Tun,” katanya, lapor Berita Harian.

Pejuang ditubuhkan bekas Perdana Menteri itu pada Ogos 2020 sebelum beliau meletak jawatan sebagai Pengerusinya pada Disember tahun lalu.

Sebelum ini, perwakilan Pejuang mengumumkan menarik diri daripada GTA pada mesyuarat agung kedua parti itu, 14 Januari lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here