DATUK Dr Radzi Jidin, (PN-Putrajaya) mencadangkan satu akta diperkenalkan bagi menghalang perdana menteri memegang portfolio menteri kewangan.

Jelas Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) itu, Malaysia perlu mengambil iktibar daripada skandal 1MDB, yang berlaku ketika perdana menteri keenam, Datuk Seri Najib Razak, menerajui kementerian itu.

Tegas beliau, apa yang disuarakan bukan bermaksud merujuk mana-mana individu tertentu tetapi berkenaan dengan sistem.

“Kita tak bercakap tentang Tambun (Perdana Menteri Anwar Ibrahim), ini bukan soal individu.”

“Ini adalah tentang sistem. Kita perlu faham bahawa pemusatan kuasa boleh meningkatkan risiko salah guna kuasa kerana tidak ada semak dan imbang,” katanya ketika sesi perbahasan di Dewan Rakyat, lapor Free Malaysia Today.

Mengulas lanjut, Radzi berkata, satu sistem tadbir urus negara yang utuh dan kukuh hendaklah diwujudkan bagi memastikan negara tercinta ini diwariskan kepada anak cucu dalam keadaan kewangan yang baik.

“Oleh yang demikian, saya mencadangkan agar diwujudkan satu akta menghalang perdana menteri untuk memegang jawatan sebagai menteri kewangan,” katanya.

Pada masa sama, Ahli Parlimen daripada Bersatu menyentuh pendirian pemimpin Pakatan Harapan yang selama ini “menikus” apabila Anwar melantik dirinya sebagai menteri kewangan.

Sebelum ini, gabungan PH mencadangkan supaya kedua-dua jawatan itu dipisahkan selepas skandal 1MDB.

Anwar dikritik oleh ahli politik pembangkang dan kumpulan masyarakat sivil kerana menamakan dirinya sebagai menteri kewangan.

Kebanyakan mereka berkata, Anwar melanggar ikrar PH dalam manifesto PRU14 untuk menghalang perdana menteri memegang jawatan itu.

Bagaimanapun, Menteri Ekonomi Rafizi Ramli mempertahankan Anwar dan berkata “keadaan luar biasa” menyebabkan perdana menteri mengambil alih portfolio itu.

Rafizi juga berkata, Anwar memainkan peranan untuk mengelakkan konflik dalam kalangan gabungan dan parti yang membentuk kerajaan perpaduan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here