Oleh BADLISHAH MAT

POLIS memberkas empat lelaki dipercayai pengedar yang menjadikan hutan bakau di sepanjang Sungai Merbok di Sungai Petani sebagai lokasi mengedar dadah dalam operasi khas selama dua hari.

Kegiatan tersebut dipatahkan polis menerusi Op Tapis Bersepadu yang dilaksanakan sepasukan angggota dan pegawai daripada Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda dan Balai Polis Merbok.

Operasi yang berakhir semalam turut menahan 38 lelaki lain yang melakukan pelbagai kesalahan membabitkan penyalahgunaan dadah. Kesemua mereka yang merupakan penduduk tempatan berumur antara lingkungan 20-an hingga 50-an.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Superintendan Anuar Abdul Rahman berkata, serbuan dibuat bermula Isnin lalu hasil risikan pihaknya selepas mendapati beberapa lokasi di Merbok menjadi lokasi penagihan dan pengedaran dadah.

“Modus operandi tokan di kawasan itu adalah mereka akan berlegar-legar di sepanjang laluan berdekatan hutan bakau sebelum dihampiri pembeli. Selepas itu penagih terbabit akan memasuki kawasan paya bakau di situ untuk melepaskan gian mereka. Proses jual beli itu didapati berlaku tanpa mengira masa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Anuar berkata, pihaknya juga berjaya merampas sebanyak 149.78 gram dadah jenis heroin dan 2.05 gram dadah jenis syabu yang keseluruhannya bernilai RM5,450.

“Turut ditahan ialah seorang suspek yang dikehendaki kerana terlibat dalam kes curi motosikal yang dilaporkan hilang di Kubang Pasu, Januari lalu,” katanya.

Beliau berkata, kesemua individu yang ditahan dibawa ke IPD Kuala Muda untuk disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952; Seksyen 39(a)(1); Seksyen 12((2) dan
Seksyen 15(1)(a) akta sama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here