LESEN operasi Lynas Malaysia diperbaharui untuk tempoh tiga tahun lagi berkuat kuasa dari 3 Mac ini.

Perkara itu disahkan Lynas Rare Earths Ltd (Lynas) selepas anak syarikat milik penuhnya menerima notis daripada Jabatan Tenaga Atom bahawa Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) bersetuju untuk meluluskan pembaharuan lesen berkenaan.

Lesen operasi itu diperbaharui tanpa perubahan kepada syarat yang tertakluk kepada lesen dikeluarkan pada Mac 2020.

Syarat itu dilarang mengimport dan memproses pemekat lantanid selepas 1 Julai 2023.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan Lynas, Amanda Lacaze, selepas 10 tahun beroperasi dengan selamat di Malaysia, syarikat berasa kecewa kerana syarat yang terpakai dalam lesen operasi pada 2020 masih kekal.

“Ini adalah lesen operasi keenam kami dan empat lesen yang diberikan sebelum 2020 tidak termasuk dengan syarat berkenaan.

“Walaupun syarat ini tidak akan berkuat kuasa sehingga 1 Julai 2023, ia tidak konsisten dengan syarat semasa Lynas dipelawa untuk melabur di Malaysia dan cadangan oleh empat semakan saintifik bebas, yang setiap satunya mendapati operasi di Malaysia adalah berisiko rendah dan patuh dengan peraturan.

“Kami kini akan meneruskan rayuan pentadbiran dan undang-undang bagi memastikan Lynas dilayan dengan adil dan saksama sebagai pelabur langsung asing serta majikan dan penyumbang penting kepada ekonomi Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, lapor Berita Harian.

Lynas memohon kepada pengawal selia negara ini untuk memansuhkan syarat sedemikian kerana ia sangat berbeza daripada syarat di bawah empat lesen operasi yang diberikan kepadanya sebelum ini, yang menjadi faktor ia membuat keputusan awal untuk melabur di negara ini.

Syarat-syarat berkenaan dikatakan tidak mengikuti cadangan laporan Jawatankuasa Semakan Eksekutif 2018 ke atas operasi Lynas Malaysia.

Jika tidak dimansuhkan menjelang 1 Julai 2023, syarat terbabit akan memerlukan penutupan komponen perekah dan pelarut resap di kilang Lynas Malaysia.

Proses lain di kilang Lynas Malaysia tidak tertakluk oleh syarat berkenaan dan akan meneruskan dengan sumber baharu dari Kemudahan Memproses Nadir Kalgoorlie sebaik beroperasi.

Lynas beroperasi dengan selamat di Gebeng, Pahang selama lebih 10 tahun dan empat semakan saintifik bebas, termasuk dua semakan oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa mendapati kilangnya berisiko rendah serta mematuhi peraturan berkaitan.

Nadir bumi yang dikeluarkan Lynas adalah input penting teknologi masa depan yang diperlukan bagi peralihan tenaga.

Kilang Lynas Malaysia adalah kemudahan memproses nadir bumi tunggal terbesar di dunia dan satu-satunya pengeluar skala nadir bumi diasingkan di luar China.

Lynas berkata, ia memberikan asas yang unik kepada pembangunan industri masa depan di Malaysia dan penutupan bahagian penting kilang itu berisiko menjejaskan pelaburan selanjutnya dalam kilang berkenaan, industri nadir bumi tempatan serta pelaburan asing.

“Malaysia menawarkan ruang pentadbiran dan undang-undang untuk semakan semula syarat lesen, dan Lynas akan mendapatkan semula menerusi proses yang berkaitan dengan syarat terbabit,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here