MISI Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (Smart) berjaya mengeluarkan tujuh mayat mangsa gempa bumi di bandar Nurdagi, wilayah Gaziantep,Turki semalam.

Menerusi perkongsian dalam Facebook, mayat-mayat itu berjaya dikeluarkan pasukan Smart yang terdiri daripada Charlie 01 dan Delta 01 pada pukul 5.55 petang waktu tempatan.

“Pasukan Charlie 01 & Delta 01 (MAS-10) berjaya mengeluarkan tujuh mangsa gempa bumi dan kesemuanya meninggal dunia.

“Atas faktor keselamatan pasukan, operasi mencari dan menyelamat ditangguhkan pada 7.50 petang (waktu tempatan), berikutan cuaca semakin sejuk,” menurut hantaran media sosial Smart, lapor Free Malaysia Today (FMT).

Dilaporkan semalam Smart berjaya mengeluarkan lima mangsa, terdiri daripada dua lelaki dan tiga wanita, yang terperangkap bawah runtuhan sebuah apartment enam tingkat.

Lima mangsa berkenaan adalah kumpulan mangsa yang pertama ditemukan selamat oleh pasukan SAR negara sejak ditempatkan di negara tersebut.

Setakat ini, pasukan penyelamat negara sudah membawa keluar 25 mayat dan lima mangsa hidup.

Gempa bumi bermagnitud 7.8 pada skala Richter melanda beberapa kawasan di Turki dan Syria pada Isnin lepas, meragut puluhan ribu nyawa. Kesan gegaran turut dirasai di Cyprus dan Lubnan.

Minggu lepas, 75 anggota Smart digerakkan ke Turki untuk menyertai operasi mencari dan menyelamat susulan bencana tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here