Oleh RIZQI ZABIDI

Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor mempersoalkan mengapa isu perkauman hanya dilambakkan kesalahannya kepada orang Melayu dan Islam saja.

Mengulas tindakan individu yang mempergunakan isu perkauman dalam politik, Muhammad Sanusi berkata, isu tersebut tidak sepatutnya diletakkan ke atas orang Melayu dan Islam saja.

Ketua Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat itu dalam masa sama turut membidas segelintir Pakar Perlembagaan yang didakwanya buta sejarah.

“Kalau sejarah telah berlalu dan dicatat dalam lembar kertas dan disampaikan secara lisan pun dia buta, bagaimana dia hendak membaca realiti semasa.

“Mengapa isu perkauman dituduhnya itu hanya dilambakkan salahnya kepada orang Melayu dan Islam saja? Apakah kerana dia tidak faham orang sebelahnya itu bercakap tentang apa?” katanya.

“Apakah dia belum sedar ada satu kaum yang hampir semuanya mengundi satu parti sahaja iaitu parti dia dan parti kawan-kawan dia?” soalnya.

Beliau mengulas dakwaan Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, Dr. P. Ramasamy bahawa jumlah kakitangan awam yang terlalu ramai dan didominasi oleh Melayu adalah punca perkhidmatan awam menjadi lapuk atau tepu.

Ramasamy yang juga Felo Penyelidik Kanan Pelawat di Institut Pengajian Asia Tenggara, Singapura mengenai politik Asia Tenggara seterusnya mendesak supaya “dominasi Melayu” dalam perkhidmatan awam dihentikan.

Maka kata Ramasamy, penyelesaiannya ialah kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim mesti pecahkan dominasi tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here