KETUA Pemuda Perikatan Nasional (PN), Ahmad Fadhli Shaari mendakwa wujud amalan pilih kasih dalam pentadbiran negara sekarang ini apabila seorang pemain hoki wanita negara, Hanis Nadiah Onn dihukum gara-gara didakwa mengeluarkan komen bersifat perkauman.

Beliau yang juga Ketua Pemuda Pas bagaimanapun berkata, kenyataan oleh Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, P Ramasamy yang mendesak dominasi Melayu dalam perkhidmatan awam negara dipecahkan tidak pula dikenakan tindakan.

Menurutnya Hanis Nadiah memberikan komen secara bergurau, malah telah memohon maaf dan memadam ulasannya dalam media sosial, dicop sebagai rasis dan telah digantung daripada menyertai skuad kebangsaan dalam semua acara antarabangsa.

“Double standard dalam negara! Seorang atlet memberikan komen secara bergurau, dicop rasis dan digantung.

“Seorang lagi pula, Timbalan Ketua Menteri, mengeluarkan kenyataan menggambarkan orang Melayu ‘terlalu dominan’ dalam perkhidmatan awam, sehingga hari ini masih berkhidmat sebagai Timbalan Ketua Menteri.

“Jangan butakan mata kita untuk membuat penilaian!,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini, lapor Agenda Daily.

Hanis Nadiah adalah antara pemain yang dianggap terbaik oleh Jurulatih Hoki Negeri Sembilan, K Rajan yang turut membayangkan penyerang kebangsaan itu bukan seorang yang rasis.

“Saya seorang India, saya akan merasakannya lebih awal jika dia seorang yang bersifat perkauman,” kata Rajan.

Terdahulu, Hanis Nadiah, 27, pemain kebangsaan didakwa membuat kenyataan berbaur perkauman di media sosial berhubung konsert AR Rahman di Stadium Nasional yang membayangkan tempat itu pasti berbau.

Keputusan menggantung pemain negara itu mendapat sokongan pula Kementerian Belia dan Sukan (KBS) yang diterajui oleh seorang Menteri DAP.

Tindakan tersebut diambil dengan pantas tanpa menghiraukan alasan diberikan Hanis Nadiah yang tidak mempunyai niat untuk menguris perasaan mana-mana individu dan kumpulan kaum dalam negara.

Kelmarin, Ramasamy dalam satu kenyataan semalam, menggesa kerajaan Anwar, melakukan reformasi dalam sektor perkhidmatan awam, supaya ia tidak lagi hanya didominasi oleh satu kaum.

Katanya, perdebatan bahawa penyertaan ramai orang Melayu dalam sektor awam, bagi mengimbangi dominasi kaum Cina dalam ekonomi seperti dinyatakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, tidak lagi boleh diguna pakai.

Ramasamy berkata, dasar perkauman sedemikian tidak lagi boleh dipertahankan terutama ketika kerajaan sekarang berada di tampuk kuasa.

Susulan itu, Parti Amanah Negara (AMANAH) – parti gabungan bersama DAP dalam Pakatan Harapan (PH) – menyindir Ramasamy yang juga Timbalan Pengerusi DAP Pulau Pinang, kerana cuba menjadi hero kaum India dengan mengeluarkan kenyataan dan mencari publisiti murahan.

Sementara hari ini pula, Naib Presiden Bersatu Datuk Dr Radzi Jidin berkata beliau tidak terkejut dengan kenyataan Ramasamy, kerana itu adalah suara hati DAP yang amat alergik kepada sesuatu yang didominasi oleh orang Melayu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here