PARTI Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) melahirkan rasa kecewa dengan kedudukan Malaysia dalam laporan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2022 yang dikeluarkan Transparency International Malaysia (TI-M) yang hanya mendapat 47 daripada 100 mata, iaitu merosot selama tiga tahun berturut-turut.

Timbalan Presiden Gerakan, Oh Tong Keong berkata, beliau percaya kedudukan terbaharu itu turut dipengaruhi dengan tindakan Kerajaan Perpaduan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim melantik individu yang terlibat dalam kes rasuah sebagai pegawai tinggi kerajaan.

Ujarnya, selain melantik Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang menghadapi pelbagai pertuduhan dimahkamah sebagai Timbalan Perdana Menteri, Anwar turut melantik anaknya, Nurul Izzah sebagai penasihat kanan.

“Keputusan itu membuktikan Kerajaan Perpaduan Anwar meninggalkan prinsip anti rasuah demi kuasa, dan juga menunjukkan Kerajaan Perpaduan tiada kemahuan dan keazaman untuk memerangi rasuah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam kalangan 180 negara yang dinilai, Malaysia menduduki tempat ke-61 tahun lepas dengan memperoleh 47 mata iaitu penurunan 6 mata daripada 53 mata pada 2019, yang merupakan penurunan ketara.

Dalam pada itu, Tong Keong yang juga Pengerusi Gerakan Pulau Pinang menggesa Kerajaan Perpaduan menyelesaikan isu persepsi rasuah itu termasuk memecat mereka yang terlibat dalam kes rasuah dan membiarkan kes mahkamah berakhir untuk dibuktikan tidak bersalah sebelum dilantik menjadi pegawai kerajaan.

Beliau berkata, pada Januari 2022, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan Ahmad Zahid dibicarakan terhadap 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya membabitkan pecah amanah.

“Bagaimanapun, selepas pilihan raya umum pada November 2022, Ahmad Zahid dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri membuatkan orang ramai mempersoalkan kesungguhan Anwar untuk menghapuskan rasuah,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here