JABATAN Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) Selangor merampas sebanyak 3,546 karton hasilan tenusu (ais krim) di Pelabuhan Klang Barat, pada Sabtu lalu.

Rampasan semua hasilan tenusu (ais krim) yang diimport dari China itu dianggarkan bernilai RM26,000.

Menurut Pengarah MAQIS Selangor, Mohd Sobri Md Hashim, kejayaan itu hasil pemeriksaan rutin yang dijalankan oleh pegawai penguatkuasa MAQIS yang mendapati, sebanyak 12,800 kilogram hasilan tenusu yang dibawa masuk oleh syarikat tempatan itu gagal mengemukakan dokumen Permit Import yang sah.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 11(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 [Akta 728].

“Sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara selama sehingga enam tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya dalam kenyataan hari ini, lapor Harian Metro.

Beliau berkata, MAQIS sentiasa menekankan pendekatan keseluruhan kerajaan dengan mengutamakan keperluan dan suara rakyat adalah amat penting dalam menyahut cabaran keterjaminan makanan negara.

“Dalam hal ini, pendekatan secara ‘bottom-up’ dan ‘top-down’ akan terus dilaksanakan oleh kerajaan secara strategik.

“Pihak MAQIS juga menasihati agar semua pengimport dan pengeksport sentiasa mengikut peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan agar kawalan penyakit haiwan, ikan, tumbuhan serta jaminan keselamatan makanan terpelihara di Malaysia,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here