SEORANG nelayan yang dilaporkan hilang di perairan Karambunai, di Kota Kinabalu, terpaksa berpaut pada tong bekas minyak selama lebih 30 jam di lautan sebelum berjaya diselamatkan, hari ini.

Lelaki itu, Morris Dulin, 69, yang hilang sejak 6 pagi semalam ditemui kira-kira pukul 1.45 tengah hari tadi dalam keadaan terapung dan berpaut pada tong plastik di kawasan perairan Sepanggar.

Ketua Polis Kota Kinabalu, Mohd Zaidi Abdullah mengesahkan penemuan mangsa oleh Kapal KD Sunda, milik tentera laut.

“Mangsa ditemui selamat dalam keadaan masih berpaut pada tong bekas minyak di tengah laut di perairan Sepanggar oleh tentera laut.

“Mangsa kemudian dibawa balik ke pangkalan tentera laut untuk tindakan pengesahan dan rawatan,” katanya, lapor Free Malaysia Today.

Dalam kejadian 6 pagi semalam, dua rakannya berusia 41 dan 42 tahun ditemui selamat manakala mangsa hilang selepas bot dinaiki karam di perairan Karambunai.

Ketiga-tiga mangsa yang berasal dari Kampung Mengkabong, Tuaran dilaporkan ke laut untuk memukat ikan dengan menggunakan sebuah bot.

Bagaimanapun, ketika dalam perjalanan pulang ke jeti, cuaca bertukar buruk sehingga mengakibatkan bot dinaiki ketiga-tiga mangsa karam.

Dua rakan mangsa yang dikatakan memakai jaket keselamatan berjaya berenang ke pantai untuk mendapatkan bantuan dan melaporkan kejadian kepada pihak berkuasa.

Operasi mencari dan menyelamat dijalankan polis, polis marin, Pasukan Gerakan Udara (PGU), bomba, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan bot nelayan awam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here