BEKAS Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berterima kasih di atas pelawaan Pas agar beliau menyertai mana-mana parti dalam komponen Perikatan Nasional (PN) jika dikenakan tindakan disiplin oleh UMNO.

Bagaimanapun Khairy yang dipetik Berita Harian menolak tawaran berkenaan dengan memilih untuk kekal bersama UMNO.

“Saya ucap terima kasih atas pelawaan Pas untuk sertai PN tetapi saya masih setia sebagai ahli biasa UMNO,” katanya sebagai reaksi kepada kenyataan Naib Presiden Pas, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

Terdahulu di Kuala Terengganu, Ahmad Samsuri mempelawa Khairy menyertai mana-mana parti komponen PN jika dipecat daripada UMNO.

Sambil mengucapkan terima kasih atas pelawaan itu, bekas Ahli Parlimen Rembau itu menegaskan akan terus kekal dengan UMNO.

Terdahulu, Ahmad Samsuri yang juga Menteri Besar Terengganu dilaporkan berkata PN dan Pas bersedia menerima Khairy jika dipecat oleh partinya.

Beliau berkata Khairy boleh memilih untuk menyertai mana-mana parti dalam komponen PN.

Katanya, seluruh kepemimpinan Pas dan PN menganggap penyertaan Khairy dalam gabungan itu diibaratkan sebagai kecil tapak tangan, nyiru ditadahkan.

Difahamkan, UMNO dijangka mengadakan mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) petang esok bagi membincangkan tindakan ke atas Khairy, menyebarkan dakwaan palsu mengenai kewujudan ‘perwakilan import’ dalam Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022, pada pertengahan bulan lalu.

Ahmad Samsuri turut mengakui Khairy adalah pemimpin hebat dan berfikiran terbuka serta mampu melaksanakan tugas yang dipertanggungjawabkan dengan cemerlang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here