Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

DESTINASI agro pelancongan, Desaru Fruit Farm di Kota Tinggi kerugian hampir setengah juta ringgit akibat banjir selepas 90 peratus kebun buah seluas 35 hektar ditenggelami banjir.

Pengarah Desaru Fruit Farm, Alice Tong Ah Chin berkata, banjir sejak Selasa sehingga kini menjejaskan lebih 100 jenis tanaman buah-buahan apabila air naik setinggi kira-kira 2.3 meter.

Dia mendakwa, paras air itu naik sehingga mencecah pucuk pokok jambu air yang sedang menunggu masa untuk dipetik dan dijual.

“Di sini terdapat lebih 800 pokok jambu air. Selain itu kebun di sini juga dalam musim limau bali. Apa yang lebih menyedihkan ramai pelancong yang sudah membuat tempahan sempena cuti Tahun Baharu Cina ke sini terpaksa dibatalkan.

“Ini berikutan laluan utama masuk ke Desaru Fruit Farm dinaiki air deras sehingga kenderaan termasuklah bas yang membawa pelancong terpaksa berpatah balik,” kepada selepas membawa media melawat kebun itu hari ini.

Menurut Ah Chin, pihaknya tidak dapat menjalankan perniagaan ekoran laluan yang terhalang walaupun telah menerima tempahan yang banyak dan terpaksa memulangkan semula wang mereka.

Pihaknya menganggarkan kerugian antara RM500,000 hingga RM600,000 selain hasil dan pokok yang terjejas serta kemudahan yang ada di kebun tersebut juga mengalami kerosakan.

“Tambahan pula kebun ini tidak sama seperti kebun lain kerana merupakan tarikan pelancong, jadi kena dibersihkan dengan betul,” katanya.

Dia mememberitahu, untuk rekod kehadiran pelancong yang diterima dari pelbagai negara termasuk China, Turkiye, India, Japan, Korea dan lain-lain negara berjumlah 500,000 pengunjung setahun.

Ah Chin menyifatkan banjir kali ini sebagai paling buruk sejak pusat agro pelancongan itu dibuka pada 2003 dan percaya musibah itu berpunca daripada limpahan air dari Sungai Cemaran.

“Biasanya dalam setahun kami terpaksa berdepan keadaan ini sehingga lima kali. Tahun ini adalah kali kedua namun kali ini adalah paling teruk kerana air banjir lambat surut,” katanya.

Pihaknya turut mengeluarkan modal sendiri sebelum ini untuk melebarkan sungai tersebut yang bersebelah kebun berkenaan namun masih tidak dapat mengatasi masalah berkenaan.

“Di kawasan kita telah lebarkan sungai cuma kita harap bahagian belakang sungai, pihak berkenaan dapat melebarkan sedikit supaya air dapat lepas dengan cepat. Jika terpaksa berdepan keadaan ini setiap tahun kami yang akan susah,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here