SEPASANG  kekasih warga tempatan yang disyaki terlibat menyeludup dan mengedar dadah di daerah ini ditahan di sebuah hotel bajet di Kuantan, Jumaat lepas.

Ketua Polis Daerah Kuantan ACP Wan Mohd Zahari Wan Busu berkata suspek lelaki berusia 25 tahun dan teman wanitanya yang berumur 23 tahun itu ditahan sekitar 12.30 tengah hari oleh sepasukan polis daripada Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Pahang.

Beliau berkata tangkapan berkenaan telah membawa polis ke bilik sewa suspek di sebuah rumah di Panching di sini, dan menemukan dadah disyaki jenis ganja dengan anggaran berat 1.9 kilogram selain 279.1 gram (g) dadah jenis syabu dan 14.35 g pil yaba, dengan kesemua rampasan dianggarkan bernilai RM41,635.

“Jumlah dadah dirampas boleh digunakan seramai 1,525 penagih dan kedua-dua suspek yang menganggur ini dipercayai mula aktif melakukan kegiatan itu awal tahun lepas,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan hari ini yang turut dihadiri Ketua JSJN Pahang Supt Azmi Awang Lah.

Polis turut merampas sepucuk pistol model Zoraki M906-TD bersama kelopak, lima butir peluru dan sepasang sarung tangan di rumah itu, selain menyita kereta Proton Iriz bernilai RM32,800 dan wang tunai RM1,000 milik sindiket itu.

Mengulas lanjut, Wan Mohd Zahari berkata polis akan meneruskan siasatan bagi mengesan ahli sindiket lain.

Menurutnya kedua-dua suspek yang negatif ujian saringan urin itu kini direman tujuh hari bermula Sabtu lepas bagi membantu siasatan kes mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952, Seskyen 39A(1) ADB 1952 dan Seksyen 12(2) ADB 1952.

Selain itu, suspek lelaki tersebut juga disiasat mengikut Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971.

— BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here