PKR tidak akan meneruskan petisyen mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 terhadap Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang didakwa mengeluarkan kenyataan membawa ancaman kepada ketenteraman awam ketika kempen Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu.

Menurut Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli, keputusan itu diambil kerana tidak mahu fokus pimpinan PKR beralih daripada persiapan Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

Katanya, langkah itu lebih baik berbanding memfailkan selepas proses pilihan raya selesai dan keputusan diumumkan.

“Sebaliknya, kita akan melatih jentera pilihan raya PKR membuat bantahan dan laporan jika perkara sama berulang ketika kempen akan datang,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Konvensyen Pilihan Raya PKR Selangor di sini, hari ini.

November tahun lalu, PKR mengumumkan akan memfailkan petisyen susulan rakaman video ucapan Muhyiddin di media sosial ketika tempoh berkempen yang didakwa mengaitkan pembangkang dengan agenda Yahudi dan memurtadkan umat Islam di negara ini.

Dalam perkembangan lain, ditanya mengenai kenyataan bekas Timbalan Presiden PKR, Tian Chua, yang membuat rayuan terus kepada presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, selepas dipecat minggu lalu, Rafizi berkata, ia sepatutnya dikemukakan kepada Lembaga Rayuan PKR.

“Ikut perlembagaan parti, Tian Chua boleh merayu kepada Lembaga Rayuan dan ada 14 hari untuk berbuat demikian,” katanya.

Rafizi turut mencadangkan bekas Ahli Parlimen Batu itu melalui proses rayuan parti dan bukan terus kepada Presiden kerana keputusan akan dibuat oleh Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR.

Katanya, tindakan merayu terus kepada Presiden menunjukkan seolah-olah wujud pilih kasih dalam parti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here