Oleh FAIRUZ HAFIIZH OTHMAN

ISU tanah di Perak belum ada penjelasan tuntas. Pendedahan audit mengenai penukaran status Tanah Rizab Melayu ini sangat mengejutkan banyak pihak. Ia bukan isu politik semata-mata tetapi ia isu masa depan hak dan keistimewaan ketuanan Melayu di Perak.

YB Razman Zakaria sebagai Pesuruhjaya Pas Perak dan juga Ketua Pembangkang DUN Perak telah berkali-kali membangkitkan isu ini di DUN dan di luar DUN. Asas pendedahan audit itu sangat membimbangkan PAS Perak.

YB Razman mengambil kesempatan atas kedudukan sebagai Ketua Pembangkang untuk menuntut jawapan dan tindakan kerajaan negeri terutama Menteri Besar.

Sejurus isu ini didedahkan, beliau telah mengarahkan pegawai beliau mendapatkan maklumat untuk didedahkan yang berbetulan ketika sidang DUN Perak berjalan. Sebagai Ketua Pembangkang juga beliau telah mengarahkan semua ADUN mengambil serius isu tersebut.

Lontaran ini disambut oleh semua ADUN dan pimpinan PAS serta BERSATU. Ahli Parlimen PAS dari Bagan Serai yang juga Naib Presiden PAS turut menyambung isu ini di peringkat nasional.

Isu tanah adalah isu utama di Perak apatah lagi DAP dilihat berperanan secara terbuka atau di belakang tabir merungkai hak pemilikan tanah di Perak.

Isu tuntutan pemilikan tanah 999 tahun adalah antara isu yang merungkai hubungan DAP dan BERSATU semasa DS Faizal menjadi Menteri Besar.

Dengan pendedahan isu ini, seolah-olah ada satu perancangan rapi, tersusun dan senyap dilakukan DAP menjadikan Perak seperti Pulau Pinang ke dua yang telah hampir pupus hak milikan tanah bumiputera.

Semoga isu ini diberi perhatian oleh semua pihak khasnya parti Melayu dan orang Islam di Perak. Semoga perjuangan ini disambut NGO demi mempertahankan sesuatu yang telah dilindungi perlembagaan dan undang-undang negara.

Semoga PAS yang dipimpin YB Razman dan ADUN-ADUN PN Perak terus berjuang tanpa lelah dan kecewa.

Penulis adalah Setiausaha Politik Pesuruhjaya Pas Negeri Perak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here