EMPAT individu didakwa di tiga Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini atas enam pertuduhan mengemukakan pernyataan palsu kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) bagi menuntut insentif di bawah Program Penjana Kerjaya 2.0 berjumlah RM504,460.

Kesemua tertuduh yang turut melibatkan seorang ketua pegawai eksekutif sebuah syarikat kontraktor telekomunikasi dan pengarah syarikat percetakan mengaku tidak bersalah ke atas semua pertuduhan selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa secara berasingan.

Dalam prosiding di hadapan Hakim Rozina Ayob, Ketua Pegawai Eksekutif NVDS Technology Sdn Bhd, Md Zaidi Muhammad, 45, mengaku tidak bersalah atas satu pertuduhan.

Sementara bekas Pengarah Syarikat Lan Trading & Construction Co dan Percetakan Haz Sdn Bhd, Mohamed Hazzri Mohamed Amin, 45, mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan.

Mengikut kertas pertuduhan, Md Zaidi didakwa menyerahkan Borang Pengesahan Pekerja Program Intensif Pengambilan Pekerja bertarikh 22 April 2021 menerusi seorang wanita kepada seorang pegawai perkhidmatan pekerjaan pejabat PERKESO bagi menuntut intensif berjumlah RM343, 660 bawah program itu.

Tertuduh didakwa dengan niat memperdayakan PERKESO dengan dokumen mengandungi pernyataan palsu tentang pekerja baharu sedangkan senarai pekerja yang dinamakan itu sebenarnya bukan pekerja syarikat berkenaan.

Mohamed Hazzri pula didakwa memberi pengesahan borang bertarikh 3 Jun dan 29 Jun 2021 menerusi seorang lelaki kepada dua pegawai perkhidmatan pekerjaan pejabat PERKESO bagi menuntut insentif bawah program sama berjumlah RM 40,900 dengan niat sama.

Sementara itu, dalam prosiding di hadapan Hakim Suzana Husin, Mohamed Hazzri dan pemilik syarikat Ilham Diya Enterprise, Nor Rizan Zakaria, 59, masing-masing mengaku tidak bersalah terhadap satu lagi pertuduhan.

Mohammed Hazzri dan Nor Rizan didakwa memberi borang pengesahan bertarikh 6 Mac dan 29 Mei 2021 melalui seorang lelaki kepada seorang pegawai perkhidmatan pekerjaan pejabat PERKESO bagi menuntut insentif bawah program sama berjumlah RM110,800 dengan niat sama.

Pada prosiding di hadapan Hakim Azura Alwi pula, pengurus syarikat Bmine Enterprise, Muhammad Asyraf Omar, 31, mengaku tidak bersalah memberikan borang bertarikh 31 Julai 2021 melalui seorang lelaki kepada seorang pegawai perkhidmatan pekerjaan pejabat PERKESO bagi menuntut insentif bawah program sama berjumlah RM9,100 dengan niat sama.

Md Zaidi dan Muhammad Asyraf didakwa melakukan kesalahan itu di Bahagian Perkhidmatan Pekerjaan PERKESO di Putrajaya, manakala Mohamed Hazzri dan Nor Rizan di Pejabat PERKESO, Jalan Ampang, Kuala Lumpur antara 6 Mac hingga 13 September 2021.

Semua pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum bawah Seksyen 24 akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali nilai butiran palsu itu atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Hakim Rozina membenarkan Md Zaidi dan Mohamed Hazzri masing-masing diikat jamin RM25,000 dan RM10,000 melalui dengan penjamin berserta syarat perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah dan dilarang keluar negara selain perlu melaporkan diri di pejabat SPRM sebulan sekali sehingga pelupusan kes.

Hakim Rozina turut menasihatkan Mohamed Hazzri agar melantik peguam segera atau mendapatkan khidmat guaman daripada Yayasan Bantuan Guaman di Mahkamah untuk menghadapi perbicaraan bagi memudahkan pemahaman aspek teknikal kes tersebut.

Sementara itu, Hakim Suzana membenarkan Mohamed Hazzri dan Nor Rizan masing-masing diikat jamin RM16,000 dengan seorang penjamin serta turut mengarahkan kedua-dua tertuduh menyerahkan pasport kepada mahkamah dan melaporkan diri di pejabat SPRM sebulan sekali.

Hakim Azura membenarkan Asyraf diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan sama, lapor Utusan TV.

Ketiga-tiga hakim mahkamah tersebut turut menetapkan 7, 15 dan 22 Februari ini sebagai tarikh sebutan semula kes untuk penyerahan dokumen.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Mohamad Fadhly Mohd Zamry, A Kalaivani dan Atiqah Alias, manakala Md Zaidi diwakili peguam, Azalea Nazihah Zulkefli; Nor Rizan diwakili peguam, Hasmah Nordin; manakala Mohamed Hazzri dan Muhammad Asyraf tiada diwakili peguam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here