AHLI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Sentul, Datuk Jasri Jamaludin akan memberi fokus kepada isu perumahan di Pahang dengan menjalankan peranan semak dan imbang selain memberikan input bagi mencari penyelesaian terbaik untuk kesejahteraan rakyat negeri ini.

Beliau yang diberikan peranan untuk menjaga portfolio berkaitan perumahan dan kerajaan tempatan berterima kasih kepada Perikatan Nasional (PN) Pahang kerana menubuhkan portfolio kepada semua 17 ADUN gabungan itu.

Menurutnya, beliau akan menjalankan amanah tersebut bagi memastikan wujud elemen semak dan imbang dalam isu perumahan negeri kerana masih ramai rakyat yang belum mempunyai kediaman sendiri.

“Saya akan fokus kepada isu membabitkan anak-anak muda yang memohon rumah dan sudah bertahun-tahun masih belum dapat dari kerajaan negeri terutama kepada yang kurang berkemampuan.

“Tumpuan juga akan saya berikan kepada projek perumahan mampu milik, projek rumah murah, perumahan PR1MA dan skim-skim perumahan kerajaan negeri yang ada.

“Saya menyarankan supaya dilihat dan dikaji semula prosedur pemilihan dan kelayakan pemohon supaya kerajaan telus dalam pemberian tanpa mengira ideologi politik,” katanya dalam kenyataan.

Baru-baru ini, PN Pahang menubuhkan 18 portfolio tumpuan dipegang semua 17 ADUN gabungan berkenaan di negeri ini.

Pengerusi PN Pahang, Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata, portfolio tumpuan itu bertujuan membayangi kerja-kerja dijalankan oleh Ahli Majlis Mesyuarat (Exco) kerajaan negeri.

Kata Saifuddin, penubuhan portfolio tumpuan itu sebagai suatu petanda bahawa PN Pahang serius untuk menjadi pembangkang yang konstruktif di negeri ini.

Mengulas lanjut, Jasri berkata, beliau juga akan memberikan fokus kepada projek Perumahan Generasi Kedua Felda yang banyak masih belum siap di tanah rancangan di negeri ini.

“Saya harap dapat memberi input berguna dan konstruktif kepada kerajaan negeri terutama Exco yang menjaga portfolio perumahan bagi mencari penyelesaian terbaik isu-isu berkaitan untuk kesejahteraan rakyat.

“Saya juga berharap kerajaan negeri dapat memberi kerjasama, maklumat-maklumat berkaitan, status terkini perumahan negeri untuk sama-sama kita memajukan negeri seperti yang disarankan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail pada Mesyuarat Pertama Penggal Ke-15 Dewan Undangan Negeri yang lalu,” katanya, lapor BeritaBersatu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here