SEORANG lelaki yang menjadi “transporter” berputih mata setelah ditahan polis belum sempat dia menerima habuan selepas cubaannya menyeludup 11 orang pendatang tanpa izin (PATI) digagalkan.

Dalam kejadian pada pukul 3.30 pagi ini, sepasukan anggota polis dari Unit Rondaan Cegah Jenayah (RCJ) Kubang Pasu menahan kereta Proton Wira dipinjam suspek di Kilometer 33 Lebuhraya Utara Selatan, Jitra.

Menurut Ketua Polis Daerah Kubang Pasu, Superintendan Rodzi Abu Hassan, suspek berusia 44 tahun itu menetap di Butterworth dan memaklumkan dia menerima upah RM500 untuk melakukan jenayah tersebut.

Katanya, hasil siasatan polis suspek memiliki kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Untuk Pelarian (UNHCR) ingin membawa kesemua PATI warga Myanmar itu ke Pulau Pinang.

“Suspek berasal dari Myanmar bekerja sebagai buruh binaan mengaku meminjam kereta itu daripada seorang lelaki di Butterworth.

“Dia memaklumkan upah akan diterima sebaik semua PATI itu selamat tiba ke destinasi yang dijanjikan,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Rodzi berkata, siasatan lanjut mendapati kesemua PATI itu masuk ke negara ini pada 7 petang Isnin melalui laluan tikus di Bukit Kayu Hitam.

Katanya semua mereka terdiri daripada dua wanita berusia 19 dan 29 tahun dan sembilan lelaki berusia antara 25 hingga 37 tahun.

Kes disiasat mengikut Seksyen 26A Akta Anti Pemerdagangan Orang (ATIPSOM) 2007 dan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63.

Menerusi tangkapan itu polis merampas sebuah kereta Proton Wira, dan telefon bimbit untuk siasatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here