SEORANG Pembantu Penguat kuasa Veterinar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, hari ini atas dua pertuduhan meminta dan menerima suapan berjumlah RM35,000, tahun lepas.

Abol As Mohd. Jamil, 43, yang bertugas di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Terengganu, membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Dazuki Ali.

Dia didakwa meminta rasuah RM35,000 daripada seorang lelaki sebagai dorongan bagi menurunkan seksyen pertuduhan kepada hukuman yang lebih ringan bagi satu kes di Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Kampung Seberang Takir, Kuala Nerus antara pukul 12.30 tengah hari hingga 1 tengah hari pada 27 Julai 2022.

Bagi pertuduhan kedua, Abol As dituduh menerima rasuah RM35,000 daripada lelaki sama untuk tujuan sama di alamat sama pada 3 Ogos 2022.

Abol As didakwa mengikut Seksyen 32(1)(a) Akta Kebajikan Haiwan 2015 dan telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi bagi setiap pertuduhan, jika sabit kesalahan.

Mahkamah membenarkan Abol As diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin, pasport diserahkan kepada SPRM dan perlu melapor diri ke pejabat SPRM berdekatan setiap bulan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM Farah Yasmin Salleh dan Nur Athikah Aziz, manakala tertuduh diwakili peguam Mohd Hazwan Hamidun.

Mahkamah menetapkan 7 Feb untuk sebutan semula kes dan serahan dokumen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here