SISTEM pesanan ringkas ataupun SMS (Short Message Service) berbentuk propaganda bertujuan mempengaruhi pendapat orang ramai menimbulkan perasaan sangsi terhadap keabsahan kerajaan perpaduan.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Dr. Faiz Na’aman berkata, kerajaan sekarang masih berkempen setelah Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) untuk menjustifikasi kewujudan mereka melalui SMS dari kerajaan.

“Ini contoh salah guna kemudahan telekomunikasi kerajaan untuk berpolitik secara halus.

“Propaganda begini bagaikan mekanisme kerajaan komunis atau diktator yang mahu cuci otak rakyat supaya paksa terima naratif pemerintah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Faiz turut menyoal tindakan menghantar mesej tersebut seolah-olah kerajaan sedia ada tidak yakin dengan kebolehan sendiri dalam mentadbir negara.

“Apakah kerajaan ‘luar tabie’ hari ini takut dan tidak yakin dengan penerimaan orang awam serta rakyat Malaysia terhadap mereka hingga perlu hantar SMS sebegini?

“Sepatutnya SMS rasmi dari kerajaan digunakan untuk menyampaikan perkara-perkara yang penting untuk orang awam atau hal kecemasan atau sebarang perkhidmatan untuk rakyat,” jelasnya, laor SatuBerita.

(SMS berbentuk propaganda)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here