Oleh BADLISHAH MAT

SEBANYAK 158 ketulan ganja mampat ditemukan orang awam dalam keadaan berselerak di Sungai Yan berdekatan Kampung Tengah Makau, Yan kelmarin.

Ketua Polis Daerah Yan, Deputi Superintenden Shahnaz Akhtar Haji berkata, maklumat diperolehi daripada seorang lelaki yang menjumpai dadah di tebing serta terapung di sungai terbabit.

Katanya, sepasukan anggota polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik (BSJN) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Yan kemudian bergegas ke lokasi kejadian.

“Pemeriksaan yang dilakukan menemukan 80 ketulan mampat dan sebaik diperiksa terdapat daun-daun kering yang dibaluti plastik lutsinar dan berwarna perak di tepi tebing Sungai Yan.

“Siasatan lanjut menemui sejumlah 78 lagi ganja yang dibalut dengan plastik lutsinar berwarna emas di dalam sungai berdekatan pintu air kira-kira 500 meter dari lokasi penemuan pertama,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Shahnaz Akhtar berkata, kesemua 158 ketulan ganja itu kemudiannya di bawa ke IPD Yan untuk siasatan lanjut.

Menurutnya, polis sedang menyiasat bagaimana ganja itu boleh berada di situ dan mengesan individu yang mungkin meninggalkan ganja terbabit.

Kes disiasat mengikut Seksyen 39(B) Akta Dadah Berbahaya 1952.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here