MENUTUP sempadannya selama hampir tiga tahun, mengenakan sekatan yang ketat dan pengujian yang berterusan, China dengan tiba-tiba mengubah pendiriannya kepada hidup dengan virus pada 7 Dis, dan satu gelombang jangkitan mula merebak di negara itu.

Varian Covid-19 terbaharu, sub-varian Omicron yang dinamakan BF.7 dipercayai memacu lonjakan jangkitan di China.

Berita mengenai subvarian itu mendorong banyak negara, termasuk Malaysia, untuk memeriksa suhu badan pelancong yang memasuki negara.

Apa itu BF.7?

BF.7, singkatan untuk BA.5.2.1.7, berasal daripada varian Omicron BA.5 dan pertama kali dikesan sedunia pada Julai 2022.

Walaupun lonjakan kes di China dikaitkan dengan BF.7, ia tidak menyebabkan lonjakan di negara lain seperti Amerika Syarikat, Denmark, Jerman, Perancis dan India.

Menurut covSpectrum.org, laman web khusus untuk membantu saintis menyiasat dan mengenal pasti varian Covid-19, BF.7 turut dikesan di Malaysia pada Ogos dan September tahun ini, di Selangor, Pahang dan Melaka.

Gejalanya serupa dengan varian lain, seperti hidung berair, batuk dan cirit-birit.

Sejauh mana ia membimbangkan?

Laporan dari China menunjukkan sub-varian itu mempunyai kadar penularan yang sangat tinggi, dengan R0 (kadar kebolehjangkitan asas) lebih daripada 10. Purata R0 bagi varian Omicron lain adalah sekitar lima. Semakin tinggi angka R0, semakin tinggi kebolehjangkitannya.

Bagaimanapun, pakar virologi Universiti Sains Malaysia Dr Kumitaa Theva Das berkata, R0 tinggi BF.7 di China mungkin disebabkan oleh tahap imuniti yang lebih rendah di negara itu.

“Berdasarkan bukti semasa, tiada tanda peningkatan keterukan (penyakit) yang dikaitkan dengan BF.7 jika dibandingkan dengan varian lain,” katanya kepada FMT.

Malah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tidak meletakkan sub-varian Omicron ini bawah pemantauan.

Respons Malaysia

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa mengumumkan bahawa semua pelancong yang tiba di Malaysia perlu menjalani pemeriksaan suhu badan untuk mengesan demam.

Beliau juga berkata, semua orang yang mempunyai sejarah perjalanan ke China dalam tempoh 14 hari selepas ketibaan mereka, dikehendaki menjalani ujian pantas antigen (RTK-Ag), dan sampel akan dihantar untuk ujian genom jika didapati positif Covid-19.

Ini juga terpakai bagi mereka yang mempunyai kontak rapat dengan individu yang pergi ke China dalam tempoh 14 hari lepas atau menghidap penyakit seperti influenza (ILI) atau jangkitan pernafasan akut teruk (SARI).

Kementerian Kesihatan (KKM) juga akan menjalankan ujian PCR ke atas sampel kumbahan dari pesawat yang tiba dari China, yang akan dihantar untuk penjujukan genom jika didapati positif.

Kumitaa memuji KKM dengan berkata, langkah-langkah ini dan peningkatan pengawasan tepat pada masanya dan akan membolehkan kes dari luar negara dikesan lebih awal.

Langkah berjaga-jaga

Memetik kajian 2022 dari Amerika Syarikat, Kumitaa berkata, walaupun BF.7 mempunyai ciri-ciri pengelak imun, vaksin dan penggalak sedia ada masih dapat meningkatkan imuniti terhadapnya.

“Memandangkan imuniti semakin berkurangan dari semasa ke semasa, mereka yang belum menerima (suntikan) penggalak kedua harus berbuat demikian sekarang, terutamanya yang tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas, mereka yang mempunyai komorbiditi, dan yang imunitinya terkompromi,” katanya.

Setiap orang juga harus terus memakai pelitup muka, menjaga jarak fizikal dan tahap kebersihan yang baik untuk mengelak dijangkiti serta melakukan ujian secara berkala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here