HENTI tugas Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Semenyih dan LRA Bukit Tampoi, pagi tadi adalah berpunca daripada pati minyak wangi sehingga menjejaskan bekalan air ke 472 kawasan di empat daerah di Selangor serta Putrajaya.

Perkara itu dimaklumkan Exco Pelancongan dan Alam Sekitar Selangor, Hee Loy Sian, menerusi hantaran di Facebook beliau hari ini.

Menurutnya, insiden pencemaran bau sungai itu disebabkan kemalangan jalan raya melibatkan lori kontena yang membawa pati minyak wangi tersebut sehingga bahan berkenaan mengalir masuk ke sebatang sungai yang berhubung dengan Sungai Semenyih.

“Henti tugas LRA Sungai Semenyih dan LRA Bukit Tampoi berikutan insiden pencemaran bau sungai disebabkan kemalangan jalan raya melibatkan lori kontena dengan muatan 20 tan membawa pati minyak di Lebuhraya Elite berdekatan Serenia, Negeri Sembilan.

“Pati minyak wangi telah mengalir masuk ke Sungai Limau Manis dan seterusnya dialirkan ke Sungai Semenyih, Selangor,” katanya.

LRA Sungai Semenyih dan LRA Bukit Tampoi dihenti tugas sementara pada pukul 2 pagi tadi, mengakibatkan 472 kawasan di daerah Petaling, Hulu Langat, Sepang dan Kuala Langat di Selangor, selain Putrajaya mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual bermula 7 pagi tadi.

Di Petaling, gangguan bekalan membabitkan 172 kawasan, Hulu Langat (54), Sepang (196), Putrajaya (23) dan Kuala Langat (27).

Antara kawasan terjejas di Petaling adalah Bandar Baru Sri Petaling, Bandar Bukit Puchong dan Bukit Jalil, manakala Hulu Langat termasuk Bangi, Rinching Hilir serta Beranang.

Gangguan di Sepang pula meliputi Cyberjaya, Jenderam Hilir, Salak Tinggi, Taman Tasik Puchong, Taman Suria Tropika, Taman Desa Sentosa, Taman Indah KLIA, Taman Meranti Jaya dan Symphony Hills.

Kawasan terjejas di Kuala Langat termasuk Kampung Olak Lempit, Taman Seri Dagang serta Bandar Rimbayu, manakala Putrajaya meliputi sekitar Presint 1 hingga 20, termasuk Taman Botani dan Dataran Putra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here