SEORANG mangsa banjir terkejut apabila melihat rumahnya hilang dihanyutkan banjir dan hanya tinggal kesan tapak rumah sahaja.

Raja Kamaruddin Raja Muhamad, 58, berkata, sekelip mata rumahnya itu hilang daripada pandangan.

“Rumah saya antara enam buah kediaman yang dihayutkan arus deras dalam kejadian banjir besar kira-kira pukul 3 pagi Isnin lalu.

“Ketika kejadian itu, saya bersama isteri serta lima anak bermalam di Pusat Pemindaan Sementara (PPS) Sekolah Kebangsaan Kampung La kerana sehari sebelumnya kawasan ini sudah dilanda banjir tetapi surut pada sebelah petang sebelum air kembali naik pada sebelah malamnya.

“Kami sempat membawa dokumen penting serta sedikit pakaian untuk bermalam di sana sehingga banjir reda,” katanya ketika ditemui di Kampung La, di Besut hari ini.

Katanya, banjir kali ini antara banjir paling besar pernah melanda kampung itu dengan paras air dianggarkan setinggi lima meter berbanding banjir besar pada 2014.

Sementara itu pasangan anak kembarnya, Raja Syahirah Raja Kamaruddin, 26 serta Raja Nursyafiqah Raja Kamaruddin, 26 mengakui sayu apabila rumah tempat mereka membesar ketika kecil musnah dalam kejadian banjir kali ini.

Syafiqah berkata, kedai yang dibina di hadapan rumah keluarganya turut hanyut dibawa arus dekat.

“Jika diikutkan ini kali kedua kedai hanyut, kali pertama tahun lalu tetapi sudah dibaik pulih daripada dinding kayu ditukar kepada batu tetapi kembali musnah dilanda banjir,” katanya, lapor Berita Harian.

Sementara itu, adiknya, Syahirah berkata, mangsa banjir terpaksa bergantung kepada air hujan untuk mandi kerana terputus bekalan air bersih serta air minuman hanya bergantung kepada sumbangan air mineral.

“Kami juga hanya sempat membawa sehelai pakaian ke PPS dan semua pakaian lain dihayutkan arus,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here