Oleh MOHD LAZIM ENDUT

SEJAK beberapa dekad lalu, inilah pertama kali Terengganu tidak memiliki walau seorangpun wakil dalam kabinet Kerajaan Persekutuan sama ada bertaraf Menteri mahu pun Timbalan Menteri.

Hal ini kerana dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) pada 19 November lalu, kesemua calon mewakili Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) yang bertanding di kerusi Parlimen negeri ini telah tewas kepada calon Perikatan Nasional (PN) diwakili parti Pas dan Bersatu.

Dalam beberapa siri PRU sebelum ini hanya parti Pas dan BN sahaja yang bersaing sengit dan memiliki kerusi lubuk kuat di Terengganu manakala PH seringkali terkandas.

Malah kekalahan mengejut 0-8 BN kepada PN tanpa diduga membabitkan semua kerusi Parlimen di negeri ini menimbulkan pelbagai persoalan dan ‘teka teki’ khususnya berhubung kerjasama dengan kerajaan Pusat.

Ini kerana, selepas pasca PRU15 bukan PN yang berpeluang memegang tampuk pemerintahan negara, sebaliknya gabungan parti PH dan BN telah berganding bahu membentuk pemerintahan di peringkat Pusat dinamakan Kerajaan Perpaduan.

Ketika PRU10 pada tahun 2018 lalu, kekalahan BN kepada PH, Terengganu masih memiliki wakil di dalam kabinet, iaitu Datuk Raja Bahrin Shah Raja Ahmad yang menang kerusi Parlimen Kuala Terengganu atas tiket Pas sebelum menyertai Parti Amanah.

Beliau dilantik oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Kemudian, pada era pemerintahan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri telah melantik tiga wakil dari Terengganu, Mohd. Khairuddin Aman Razali sebagai Menteri Perusahaan, Perladangan dan komoditi, Datuk Rosol Wahid Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna serta Datuk Ahmad Amzad Hashim Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi.

Pada era pemerintahan Datuk Seri Ismail Saberi Yaakob sebagai Perdana Menteri pula di bawah Kerajaan PN, Rosol dan Ahmad Amjad terus dikekalkan dalam Kabinet kerajaan Persekutuan.

Kini, selepas berakhirnya pembentukan Kerajaan Perpaduan menyaksikan Terengganu tidak lagi mempunyai wakil walaupun bertaraf senator dalam kabinet Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Rata-rata rakyat Terengganu mulai berasa bimbang sekiranya kerajaan Pusat akan bertindak menghukum rakyat negeri ini dengan tidak menyalurkan sebarang bentuk bantuan atau projek sepertimana negeri lain.

Sehubungan itu, rakyat Terengganu berharap dengan menaruh harapan tinggi agar Kerajaan Perpaduan pimpinan Anwar tidak berdendam, tidak meminggirkan dan tidak menganaktirikan negeri ini daripada menerima segala bentuk bantuan dan projek.

Selain itu, pelbagai pihak turut berharap agar Kerajaan Perpaduan di bawah kepimpinan Anwar akan terus cakna mengenai masalah rakyat di negeri ini secara sama rata tanpa bersikap pilih kasih.

Ini kerana, mereka berpendapat PRU merupakan sebahagian daripada proses demokrasi yang membolehkan rakyat bebas memilih mana-mana parti politik disukai sama ada di peringkat negeri atau pun Persekutuan.

Justeru, sesuai dengan nama Kerajaan Perpaduan di bawah pentadbiran Anwar sewajarnya memikir serta memberi keutamaan menyelesaikan semua masalah dihadapi rakyat secara sama rata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here