SEORANG wanita melecur hampir seluruh badan selepas tong gas petroleum cecair (LPG) meletup dalam kejadian di sebuah rumah di Taman Sena Permai, Pokok Sena, Pulau Pinang, pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8 pagi itu, mangsa dikatakan mahu menggoreng ikan sebelum tong gas memasak meletup sehingga memusnahkan rumah teres dua tingkat yang didiami bersama adik dan adik iparnya.

Komander Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Tasek Gelugor, Pegawai Bomba Kanan II (PBKII) Mohamad Hazam Hassan berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pukul 8.13 pagi sebelum bergegas ke lokasi kejadian.

Sebaik tiba di lokasi kejadian katanya, pihaknya mendapati mangsa yang mengalami kecederaan telah dibawa keluar oleh orang awam.

“Mangsa dibawa ke Hospital Kepala Batas (HKB) untuk menerima rawatan dan keadaannya dilaporkan stabil,” katanya kepada pemberita hari ini.

Tambah beliau, anggota bomba seterusnya menjalankan kerja-kerja pemantauan dan kawalan supaya tiada letupan susulan berlaku.

Jelasnya, letupan terbabit turut mengakibatkan sebuah kereta dan motosikal yang diletakkan di ruang hadapan rumah mengalami kerosakan.

“Setakat ini, punca dan anggaran kerugian masih dalam siasatan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here