DUA geng curi motosikal tumpas selepas polis menahan lapan lelaki menerusi Op Lejang hasil serbuan berasingan di sekitar Lembah Klang sejak 25 November lalu.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak. GAMBAR: Warta Rakyat

Berita Harian melaporkan Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata, kesemua suspek berusia antara 24 hingga 40 tahun dipercayai anggota kepada Geng Patah dan Geng Ajib.

Katanya, empat anggota Geng Patah yang dipercayai aktif sejak tahun lalu ditahan dalam serbuan di sekitar Gombak dan Sentul bermula 25 Februari lalu.

Dalam serbuan itu, polis merampas tiga motosikal membabitkan dua Honda EX5 dan sebuah Yamaha LC135 bersama satu rangka motosikal yang dilaporkan hilang sebelum ini, selain pelbagai komponen motosikal.

Mengenai satu lagi kumpulan, Mohamad Farouk berkata, pihaknya menahan empat anggota Geng Ajib berusia antara 24 hingga 34 tahun menerusi dua serbuan Op Lejang Gombak, selain di Rantau dan Linggi, Negeri Sembilan.

Dalam pada itu, seorang penganggur yang terdesak mencari wang mudah untuk membeli dadah dan menyara hidup dengan menyamun kedai-kedai serbaneka, akhirnya ditangkap polis dalam serbuan di Pandan Jaya.

Mohamad Farouk berkata, lelaki berusia 26 tahun itu ditahan pada pukul 8.30 malam Khamis lalu, kira-kira 12 jam selepas dia menyamun sebuah kedai serbaneka di Pandan Perdana.

Katanya, siasatan mendapati suspek pernah terbabit dalam empat lagi kes samun menggunakan modus operandi sama di Ampang Jaya dan tiga kes serupa di daerah Cheras.

Katanya lagi, semakan mendapati suspek tiada sebarang rekod jenayah, namun ujian saringan air kencing mendapati suspek positif dadah jenis methamphetamine dan amphetamine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here