Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

BEKAS Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, rundingan terus bagi projek tebatan banjir yang perlu disegerakan bukanlah satu bentuk kesalahan perolehan.

Jelasnya, banyak projek kecemasan perlu disegerakan bagi mengurangkan bencana lebih besar dan kerugian lebih banyak.

Menurut beliau, perkara itu diketahui Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan.

“Sebagai Menteri Kewangan, saya yakin beliau mengetahui bahawa selain Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA), semua proses kawal selia prosedur kewangan mestilah diteliti secara ketat mengikut tatacara, prosedur dan garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kewangan.

“Sebagai Perdana Menteri, beliau tidak sepatutnya mengganggap semua projek melalui tender rundingan terus sebagai tidak teratur dan wujud pihak yang mencari kesempatan.

“Beliau tahu banyak projek kecemasan perlu disegerakan bagi mengurangkan bencana lebih besar dan kerugian lebih banyak.

“Ia mestilah terpaksa dilakukan melalui kaedah runding terus atau tander terpilih khususnya yang melibatkan bencana seperti banjir, empangan pecah, tanah runtuh dan lain.

“Namun, sekali lagi saya tegaskan ia mesti mematuhi prosedur kewangan yang ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hari ini Anwar mengarahkan beberapa kelulusan projek tebatan banjir bernilai RM7 bilion tidak diteruskan.

Beliau berkata, ia membabitkan kelulusan secara rundingan terus yang diluluskan sebelum ini.

Ahli Parlimen Tambun itu berkata, pegawai kementerian berkenaan sudah diminta untuk meneliti semula kelulusan yang diberikan bagi memastikan ia mematuhi prinsip ketelusan dan peraturan yang ditetapkan.

Ujar Anwar lagi, itu membabitkan jumlah peruntukan yang bukan kecil dan keputusan meluluskannya secara rundingan terus itu dibuat dengan alasan kononnya untuk menyelesaikan masalah tebatan banjir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here