BEKAS Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua meluahkan kebimbangan bahawa kebanyakan daripada lapan menteri yang dinamakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada partinya ialah muka baharu.

Selain Anwar dan Rafizi, enam lagi anggota Jemaah Menteri daripada PKR terdiri daripada Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (Menteri Dalam Negeri), Fadhlina Sidek (Menteri Pendidikan), Dr. Zaliha Mustafa (Menteri Kesihatan), Chang Lih Kang (Menteri Sains dan Teknologi), Nik Nazmi Nik Ahmad (Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim) dan Fahmi Fadzil (Menteri Komunikasi Digital).

Fadhlina dan Zaliha ialah Ahli Parlimen penggal pertama.

Selain Anwar, hanya Saifuddin yang berpengalaman dalam pentadbiran Persekutuan.

Setiausaha Agung PKR itu ialah bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna semasa PH mengambil alih Putrajaya selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

“Saya risau kerana kebanyakan menteri PKR baru pertama kali (menjadi menteri),” kata Tian Chua, lapor FMT.

“Mereka tiada pengalaman, jadi saya harap timbalan mereka ada (pengalaman).”

Bekas Ahli Parlimen Batu Tian Chua itu turut menyifatkan tindakan Anwar menamakan dirinya sebagai menteri kewangan dan Rafizi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) sebagai langkah yang ‘sangat berisiko’ untuk PKR.

Anwar ialah pengerusi Pakatan Harapan (PH), manakala Rafizi timbalan presiden PKR.

“Mereka mesti buktikan bahawa mereka boleh membawa perubahan positif; jika tidak, pihak lain akan mengkritik mereka dengan teruk,” kata Tian Chua.

Jemaah Menteri semasa terdiri daripada 15 ahli Parlimen PH menerusi PKR, DAP, Amanah dan Upko; enam daripada Barisan Nasional (BN) menerusi UMNO; lima daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) menerusi PBB, PRS dan PDP; serta seorang daripada Gabungan Rakyat Sabah (GRS) menerusi Bersatu Sabah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here