Oleh BADLISHAH MAT

KIRA-kira 50 buah kediaman di tujuh kampung di Mukim Kupang, Baling dilanda banjir kilat selepas hujan lebat lebih dua jam di kawasan itu petang tadi.

Antara kampung terjejas adalah Kampung Bok Bak, Kampung Bukit Iboi, Kampung Padang Empang, Kampung Dusun, Kampung Charok Kapas, Kampung Hangus dan Kampung Pak Bong.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Baling, Leftenan (PA) Mohd. Faizol Ab. Aziz berkata, tiada pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka setakat ini.

Katanya, keadaan banjir juga beransur surut selepas hujan mulai berhenti tidak lama kemudian.

“Hasil pemantauan mendapati kebanyakan rumah terjejas berada berhampiran sungai dan banjir kilat berlaku berikutan air sungai naik mendadak sebelum masuk ke rumah penduduk sekitar,” katanya.

Tambah beliau, seramai lapan anggota dihantar ke lokasi sejurus pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira pukul 6 petang ini.

Pada 4 Julai lalu, sebanyak 802 rumah dilaporkan terkesan dalam tragedi kepala air dan banjir lumpur yang berlaku di sekitar Kupang termasuk meragut tiga nyawa penduduk.

Kejadian turut mengakibatkan 17 rumah yang terletak berhampiran Sungai Kupang lenyap akibat tragedi itu.

Beberapa kejadian banjir turut berlaku di kawasan sama selepas itu, namun tidak seteruk insiden pertama pada awal Julai berkenaan termasuk bencana pada hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here