PRESIDEN Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang bersedia untuk dipanggil memberi keterangan di Bukit Aman berhubung dakwaan mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ejen Israel.

Ahli Parlimen Marang itu terbuka untuk disiasat oleh pihak polis, jika benar beliau ada membuat dakwaan sedemikian.

“Saya boleh pergi ke Bukit Aman, tiada masalah. Saya terbuka untuk siasatan. Tapi sekarang ini tiada panggilan daripada Bukit Aman,” katanya ringkas ketika menjawab pertanyaan pemberita mengenai isu dakwaan Anwar sebagai ejen Israel selepas berakhirnya ceramah perdana di bandar baru Rompin, Rompin tengah malam tadi.

Semalam, Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Putrajaya, Mohamad Syazreen Ezam Mohd. Saidi membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya berkaitan fitnah terhadap Anwar Ibrahim sebagai ejen Israel.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan menerima laporan berkenaan yang mengaitkannya dengan Ahli Parlimen Baling, Hassan Saad.

Kes telah diklasifikasikan di bawah Seksyen 504 dan Seksyen 500 Kanun Keseksaan (kerana dengan sengaja mengaibkan dengan niat hendak membangkitkan pecah keamanan dan fitnah).

Mengulas lanjut mengenai dakwaan itu, Abdul Hadi menjelaskan tiada ucapan sedemikian dibuat ketika beliau berceramah.

“Saya tidak kata, dia (pihak yang mendakwa saya menunduh Anwar) yang kata, serah kepada dia. Bukit Aman tahu saya tidak kata.

“Ceramah saya dirakam, kenyataan media (akhbar) saya Bukit Aman baca. Saya kata ke tidak kata itu terpulang. Saya bukan sekali dua dipanggil Bukit Aman,” ujarnya, lapor Sinar Harian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here