Oleh BADLISHAH MAT

CALON Perikatan Nasional (PN) Parlimen Padang Serai, Datuk Azman Nasrudin berkata, kenyataan dibuatnya mengenai Kerajaan Perpaduan antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) bukan menghina institusi diraja.

Menurut Azman, beliau hanya merujuk terhadap sikap ‘ketidakrelaan’ akar umbi dan penyokong UMNO selepas BN bergabung dengan PH yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Malah, sebaliknya beliau berkata, PN turut akur dengan keputusan Yang di-Pertuan Agong untuk menubuhkan Kerajaan Perpaduan.

“Saya agak kasar sedikit malam itu sebab kerajaan baru tertubuh. Jadi kita tengok pemimpin-pemimpin UMNO sanggup menjual perjuangan parti dengan murahnya. Itulah saya rujuk sebagai yang saya sebut (kerajaan zina).

“Saya cakap berdasarkan prinsip perjuangan UMNO sendiri yang langgar resolusi Perhimpunan Agung UMNO pada 2021 iaitu No Anwar No DAP. Jadi ahli-ahli UMNO di bawah marah sebab ideologi perjuangannya sangat bertentangan,” katanya ketika ditemui semasa berkempen di Taman Nesa, Padang Serai di Kulim.

Kelmarin, Azman berkata, pengundi BN Parlimen Padang Serai khususnya penyokong UMNO akan memberi isyarat jelas menolak pemimpin yang tidak menunaikan janji pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) di kawasan itu, 7 Disember ini.

Katanya, penolakan itu disebabkan penyokong dan akar umbi UMNO tertipu dengan pucuk pimpinan parti mereka yang pada awalnya menegaskan tiada kerjasama dengan DAP dan Anwar.

Malah Azman menyifatkan kerjasama antara PH dan BN itu juga diibaratkan seperti ‘kerajaan penzinaan’ kerana ‘perkahwinan’ yang tidak direstui ahli serta pemimpin di peringkat bawahan.

Mengulas lanjut, Azman memaklumkan beliau sudah memberi keterangan kepada pihak polis di Balai Polis Kulim Hi-tech, Kulim semalam berhubung kenyataannya itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here