NAIB presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menafikan terdapat pertemuan tertutup semalam yang melibatkan pemimpin BN dan PAS di sebuah kelab golf di Petaling Jaya, Selangor. 

Menjelaskan perkara itu, Ismail Sabri menyifatkan segala tindakannya kini disalah tafsir, sehingga dia dianggap pengkhianat jika bertemu dengan rakan dari Pas sementara pihak yang bertemu dengan pimpinan dari Pakatan Harapan (PH) dianggap hero. 

“Tak betul (pertemuan tersebut). Mana ada perjumpaan melibatkan 10 orang tu. Tengok senarai nama tu lima orang saja. Ini semua fitnah jahat untuk merosakkan nama saya.

“Hari ni nak jumpa kawan-kawan pun tak boleh. Jumpa kawan Pas (dianggap) jadi pengkhianat, jumpa orang PH jadi hero penyelamat parti. Semua orang dah gila,” katanya lapor Malaysia Kini.

Khabar angin berhubung perjumpaan di Tropicana Golf Resort yang diberi julukan ‘Langkah Tropicana’ itu berlegar dalam media sosial, disertakan dengan beberapa gambar yang didakwa dirakan ketika pertemuan itu.

Sepuluh pemimpin BN dan Pas dikatakan terlibat pertemuan itu.

Selain Ismail Sabri, pemimpin lain yang didakwa terlibat pertemuan itu ialah Ketua UMNO Bahagian Ketereh Tan Sri Annuar Musa, Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong dan bekas Ketua UMNO Bahagian Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri menjelaskan semalam dia hanya menghadiri majlis perpisahan bersama bekas kakitangannya di Jabatan Perdana Menteri (PMO), tetapi terdapat fitnah yang mengatakan bahawa dia bersama Bendahari Agung BN, Datuk Seri Hishammuddin Hussein. 

Malah menurutnya, pemimpin UMNO lain seperti Khairy Jamaluddin turut difitnah, bahawa dia membuat gerakan untuk melawan Presiden parti, Daruk Seri Ahmad Zahid Hamidi. 

“Sekarang ni, kerana nak sokong orang lain bentuk kerajaan dan angkat orang jadi Perdana Menteri, pemimpin UMNO memaki hamun sesama sendiri dan memecahbelahkan UMNO,” katanya. 

Khabar angin itu tersebar ketika BN dilihat terbahagi kepada dua kem – antara mereka yang menyokong kerajaan perpaduan dengan PH, dan mereka yang tidak bersetuju.

Terdapat juga gesaan sebelum ini dari dalam UMNO untuk Ahmad Zahid meletakkan jawatan selepas Presiden UMNO itu menghantar surat kepada pihak istana menyatakan sokongan kepada Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Minta jangan jadi paparazzi

Sementara itu, Presiden MCA Wee Ka Siong turut menafikan dakwaan pertemuan berkenaan.

Wee menjelaskan dia cuma ke lokasi berkenaan untuk menjamu selera dengan rakannya.

“Ini mengarut. Saya sedang menjamu selera (brunch), dimsum bersama dua rakan di restoran, pada jam 10 pagi semalam,” katanya. 

Apabila ditanya sama ada dia ada bertemu dengan pemimpin lain dalam senarai tersebut, Wee berkata dia ada terserempak dengan Ismail Sabri yang sedang bersarapan berseorangan. 

Katanya, dia hanya menegur ringkas Ismail Sabri dan beredar kerana enggan mengganggu bekas Perdana Menteri itu. 

“Saya tak nampak orang lain pun. Macam mana saya nak tahu kalau dia ada perjumpaan ke tak? 

“Kamu boleh periksa dengan pengurusan Tropicana, periksa CCTV? Tolonglah, ini privasi. Macam mana mereka boleh buat macam tu?” katanya. 

Menyifatkan individu yang merakam gambar yang diambil sebagai ‘paparazzi, Wee meminta supaya tindakan seumpamanya dihentikan. 

“Saya tak terlibat dalam apa-apa pertemuan… saya di sana menikmati brunch saja,” katanya yang mengulangi dia tidak terlibat dengan mana-mana pertemuan yang dimaksudkan. 

Sementara itu, Annuar turut menafikan dakwaan pertemuan berkenaan apabila ditanya mengenai perkara itu. 

“Nak main golf kot,” jawabnya ringkas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here