Oleh RIZQI ZABIDI

PERJALANAN Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) bagi Parlimen Padang Serai yang tertangguh sebelum ini bakal menyaksikan pertarungan enam penjuru.

Perikatan Nasional (PN) yang mendominasi jumlah kerusi Parlimen dalam PRU-15 kali ini bakal Datuk Azman Nasrudin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lunas dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Lima calon lain yang bakal turut memberi saingan adalah Datuk C. Sivarraajh (Barisan Nasional); Mohd. Bakhri Hashim (Warisan); Hamzah Abd. Rahman (Pejuang); Dr. Mohammad Sofee Razak (PH) dan seorang calon Bebas, Sreanandha Rao.

Pengesahan mengenai penyertaan keenam-enam calon tersbeut dibuat oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Padang Serai, Datuk Abdul Bari Abdullah di Pusat Penamaan Calon bagi Parlimen tersebut, di Kompleks Sukan Taman Teknologi Tinggi Kulim (KHTP), Kedah.

PRU15 bagi Parlimen Padang Serai ditangguhkan susulan kematian calon PH sebelum ini, mendiang M. Karupaiya yang meninggal dunia pada 16 November lalu.

Azman (dua kiri), Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Sanusi Md Nor (tengah) bersama-sama penyokong PN pada hari penaman calon di Kompleks Sukan Taman Teknologi Tinggi Kulim (KHTP), Kedah, hari ini. – Foto Facebook Azman Nasrudin

Tindakan PH menamakan Mohammad Sofee melenyapkan spekulasi terdapat pertukaran saat akhir setelah beliau diperkenalkan sebagai calon gabungan tersebut dalam satu majlis, malam tadi.

Spekulasi itu timbul setelah terdapat pemakluman kira-kira pukul 1 pagi dalam kumpulan Whatsapp PKR Kedah kira-kira pukul 1 pagi menyatakan Mohammad Sofee akan digantikan dengan calon lain.

Dipercayai calon baru, Shamsul Anuar Abdullah dipilih berikutan kekecohan membabitkanPKR Padang Serai yang tidak berpuas hati dengan pemilihan Mohammad Sofee .

Shamsul berasal dari cabang PKR Padang Serai.

Dalam proses pencalonan tersebut, kelima-lima calon turut melakukan cabutan semula undi untuk menentukan susunan nama pada kertas undi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here