KERAJAAN Persekutuan diketuai Pakatan Harapan (PH) yang memilih bekerjasama dengan parti dengan jumlah kerusi yang sedikit tidak akan kekal lama, kata bekas Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim.

“Perikatan Nasional (PN) tiada dasar ‘No Anwar, No DAP,’ seperti UMNO tetapi PH tetap bekerjasama dengan Barisan Nasional (BN) dan UMNO.

“Apabila mereka memilih untuk bekerjasama dengan parti yang mempunyai jumlah kerusi yang sedikit, kerajaan ini tidak stabil dan tidak akan kekal lama,” katanya di Kuala Lumpur, hari ini, lapor Berita Harian.

Terdahulu, Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang merujuk kepada kenyataan daripada Istana Negara hari ini berkata, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu membuktikan beliau memperoleh sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat bagi melayakkannya dilantik sebagai Perdana Menteri ke-10.

Menurut Muhyiddin, pada 20 November 2022, iaitu sehari selepas Pilihan Raya diadakan, presiden parti dititah mengemuka cadangan pembentukan kerajaan gabungan dan menamakan seorang perdana menteri yang mendapat kepercayaan majoriti Ahli Dewan Rakyat.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pagoh berkata, PN menghantar surat daripada Pas, Gabungan Parti Sarawak, Gabungan Rakyat Sabah dan Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat yang menyatakan persetujuan untuk membentuk kerajaan gabungan bersama PN.

“Turut dihantar ke Istana Negara ialah 114 Surat Akuan Ahli-Ahli Parlimen yang menyatakan kepercayaan tanpa syarat kepada saya untuk dilantik sebagai perdana menteri,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here