SERAMAI 10 pengedar dadah yang mengambil kesempatan menjual pelbagai jenis dadah semasa kesibukan musim Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) berjaya ditahan polis menerusi beberapa serbuan.

Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Yusri Hassan Basri berkata, menerusi beberapa serbuan di sekitar Ipoh, pihaknya merampas beberapa jenis dadah yang beratnya lebih 13 kilogram.

“Dadah-dadah jenis ketamin, ganja dan methamphetamine itu boleh digunakan kira-kira 23,000 penagih di sekitar Ipoh.

“Kesemua kes ini disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan hukuman mandatori gantung sampai mati.

“Yalah mungkin dalam kesibukan kita dalam menghadapi pilihan raya ini, mereka mungkin mengambil kesempatan untuk menjalankan pengedaran aktiviti dadah. Polis dapat menghidu kegiatan-kegiatan mereka ini dengan menangkap mereka ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak di Ipoh, hari ini.

Menurutnya, dalam kes pertama pukul 8 malam 13 November lalu, polis menahan seorang lelaki berusia 40 tahun di Kampung Rapat dan merampas dadah jenis ketamin lebih satu kilogram yang bernilai RM151,350 di dalam sebuah kereta.

Dalam kes kedua pula katanya, pada 14 November, polis menahan seorang lelaki berusi 31 tahun di Buntong dan seorang lagi lelaki berusia 26 tahun di Lim Garden serta merampas ganja seberat 2.341 kilogram bernilai RM37,050.

“Kes ketiga pula, polis menahan enam lelaki dan seorang perempuan berusia antara 26 hingga 48 tahun dalam dua serbuah di kawasan Sunway City pukul 1 pagi Selasa dan merampas 10.19 kilogram dadah jenis methamphetamine yang dianggarkan bernilai RM713,300.

“Polis turut menyita pelbagai jenis harta termasuk dua buah motosikal, sebuah kereta, wang tunai dan barang kemas,” katanya lapor Astro Awani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here