TIMBALAN Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, gabungan itu hanya menunggu untuk diundang ke Istana Negara setelah menyerahkan surat akaun bersumpah (SD) daripada semua ahli Parlimen yang menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kesepuluh.

Dalam kenyataan ringkas dalam akaun media sosial beliau, Hadi berkata gabungan itu sudah mempunyai SD mencukupi untuk membentuk kerajaan.

“Kami dah cukup. Kami dah hantar. Tunggu untuk diundang,” kata Presiden Pas itu hari ini.

Terdahulu, Setiausaha Agung PN, Datuk Seri Hamzah Zainudin dalam kenyataan media berkata, gabungan itu telah menyerahkan lebih daripada 112 akuan berkanun menyokong Muhyiddin menjadi perdana menteri, kepada Agong.

“Parti Perikatan Nasional telah mengemukakan Surat Akuan Berkanun daripada Ahli-ahli Dewan Rakyat yang memberikan kepercayaan kepada YB Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Haji Mohd Yassin, Ahli Parlimen Pagoh, untuk dilantik sebagai Perdana Menteri Ke-10 oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

“Jumlah Surat Akuan yang dihantar adalah melebihi 112, iaitu jumlah kepercayaan majoriti Ahli Dewan Rakyat yang diperlukan untuk pelantikan Perdana Menteri di bawah Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here