DEWAN Undangan Negeri (DUN) Pahang dalam keadaan tergantung apabila tiada satu pun parti dapat kerajaan selepas keputusan pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) yang menyaksikan BN buat pertama kali gagal membentuk kerajaan di negeri tersebut.

Situasi ini berlaku disebabkan penolakan pengundi kepada Barisan Nasional (BN) terutama warga Felda yang kini bukan lagi dianggap sebagai “simpanan tetap BN”.

Berdasarkan keputusan diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) awal pagi semalam, BN memperoleh 16 kerusi DUN, ketinggalan satu kerusi di belakang Perikatan Nasional (PN), yang mendapat 17 kerusi manakala Pakatan Harapan (PH) hanya menang di lapan kerusi.

Pahang mempunyai 42 kerusi, namun pada PRU15, proses pengundian DUN Tioman ditangguhkan kepada 7 Dis ini, ekoran kematian calon PN kerusi itu Md Yunus Ramli, 61, Sabtu lalu, dipercayai akibat serangan jantung.

Keputusan PRU-15 menyaksikan BN, yang berjaya membentuk kerajaan negeri pada tahun 2018 dengan memperoleh 25 kerusi DUN, hilang lapan kerusi iaitu di Bukit Ibam, Kuala Sentul, Pulau Tawar, Pulau Manis, Lanchang, Kuala Semantan, Lepar dan Sungai Lembing.

Semua kerusi tersebut dimenangi PN.

Felo Penyelidik Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya, Universiti Malaya (UMCEDEL) Prof Madya Dr Mohd Izani Mohd Zain berkata, beliau tidak menolak kemungkinan ‘peralihan’ sokongan golongan peneroka kepada PN kerana usaha gabungan itu menjaga peneroka ketika Muhyiddin Yassin menjadi perdana menteri.

Katanya, antara sumbangan beliau kepada peneroka ialah melupuskan RM8.3 bilion hutang peneroka, mengambil balik 82% saham Felda Global Venture (FGV) dan meluluskan penerbitan sukuk berjaminan kerajaan bernilai RM9.9 bilion, bagi menambah baik model perniagaan Felda.

“Mereka (peneroka) masih ingat apa yang dilakukan oleh Muhyiddin tetapi yang lebih daripada itu ialah PN menonjolkan parti mereka sebagai gabungan yang bersih dan tidak bermasalah, serta lebih memberi keutamaan kepada aspek integriti.

“Ini menyebabkan pengundi melihat PN sebagai parti yang lebih selamat, untuk dijadikan alternatif kepada BN untuk terus menjaga kepentingan Melayu dan Islam, berbanding PH,” lapor Bernama.

Faktor itu juga menyebabkan pertembungan sebenar PRU15 di Pahang ialah antara BN-PN, berbanding PH yang akhirnya terpaksa menerima hakikat 16 calon parti pimpinan Anwar Ibrahim hilang deposit.

Mohd Izani yang juga profesor madya di Fakulti Ekologi Manusia Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, BN Pahang turut ‘menanggung kesan’ permasalahan parti yang berlaku di peringkat Pusat seperti pimpinan parti yang terpalit pelbagai isu, sehingga berlakunya ‘swing vote’ kali ini.

“Pemilihan calon juga boleh menjadi faktor kepada kekalahan BN membentuk kerajaan negeri. Mereka memandang rendah kekuatan calon yang diletakkan, sedangkan calon boleh menang yang lazimnya ialah orang lama sudah mempunyai pengaruh dan pengikut tersendiri,” katanya.

Sebagai contoh, apabila bekas penyandang kerusi Parlimen Maran Ismail Abd Muttalib, membuat kejutan ‘bersama PAS’ selepas digugurkan daripada terus mewakili BN di situ, berjaya menewaskan calon BN Shahaniza Shamsuddin dengan dengan majoriti 1,821 undi.

Penganalisis politik Dr Ainul Adzellie Hasnul pula berpandangan, BN Pahang kini mempunyai tugasan berat mendapatkan semula kepercayaan rakyat, yang harus bermula dengan melakukan pembersihan bukan hanya di peringkat negeri, malah perlu dilakukan oleh pimpinan pusat.

Sehubungan itu, pemilihan Umno selaku salah satu komponen parti BN, yang perlu diadakan dalam tempoh enam bulan selepas pilihan raya semalam, menjadi medan terbaik untuk membuat pembersihan dalam parti, dengan menukar kepimpinan yang menjadi ‘beban’, selain mengetengahkan orang muda.

“Beri mereka peluang untuk memimpin dan jangan letakkan mereka di keadaan tidak selamat seperti pada pilihan raya semalam, ada ramai muka baru dipertaruhkan di kawasan kelabu atau hitam, ini seperti melepaskan batuk di tangga dalam usaha Umno meremajakan parti,” katanya.

Beliau juga berpendapat, gelombang penolakan pengundi Melayu terhadap BN yang berlaku di peringkat Pusat, turut menyebabkan berlakunya ‘domino effect’ dari utara ke selatan dan Pahang di pantai timur.

“Gerakan penolakan ini berlaku secara senyap. Jika dilihat dari kempen, BN seolah-olah menjadi pilihan di Pahang sedangkan pengundi itu sendiri sudah tahu siapa yang hendak mereka pilih, yang akhirnya ditunjukkan menerusi keputusan PRU15,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here