AHLI Parlimen Kuala Terengganu yang bertanding atas tiket Perikatan Nasional (PN), Datuk Ahmad Amzad Hashim, akui terkejut selain tidak menduga memperoleh majoriti lebih besar hampir menyamai majoriti Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang mendapat 41,729.

Penyandang kerusi Parlimen itu daripada Pas yang mendapat majoriti 40,907 juga terharu dengan sokongan padu pengundi yang disifatkan sebagai ‘tsunami’ dalam ‘pertempuran’ Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) semalam.

Justeru dengan kemenangan jauh lebih besar berbanding dalam PRU14 pada 2018, bekas Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) itu berazam untuk menunaikan harapan yang diberikan pengundi.

“Sejujurnya saya tidak menyangka kemenangan begitu besar dalam PRU-15 ini, saya hanya menjangkakan kemenangan sekitar 20,000 sahaja menerusi tinjauan, selain dapat merasakan kemenangan dengan majoriti sekitar itu sebelum PRU15 ini.

“Tapi saya tak jangka sehingga 40,000 lebih, ini bagaikan ‘tsunami’. Faktor kemenangan besar mungkin dari segi peranan yang saya lakukan seperti gerak kerja kebajikan dan pembangunan sampai ke sasaran.

“Ini menunjukkan peranan yang berkesan, selain itu mungkin peranan saya sebelum ini sebagai timbalan menteri di peringkat Pusat selain bantuan media sosial sekarang,” katanya ketika ditemui malam tadi.

Ketika ditanya faktor berjaya menumpaskan dua nama besar iaitu Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad daripada Pakatan Harapan (PH) dan Datuk Mohd. Zubir Embong daripada Barisan Nasional (BN), beliau mengakui terkejut dengan kejayaan itu.

“Ini kejutan kali kedua saya sebenarnya, sebab pada PRU-14 sebelum ini saya berdepan dengan nama besar juga, ketika itu saya juga terkejut selepas mendapat majoriti 14,773.

“Dalam PRU-15 ini sekali lagi saya berdepan dengan nama besar dan menang lagi besar, saya berpandangan ia satu gambaran tentang harapan rakyat supaya saya lebih berperanan lagi untuk kepentingan negara, negeri serta kawasan Parlimen Kuala Terengganu ini.

“Saya akan cuba sedaya upaya menunaikan harapan yang telah diberikan oleh pengundi, terima kasih kepada semua pengundi di Parlimen Kuala Terengganu yang telah memilih saya sebagai pemimpin,” katanya lapor BH Online.

Ahmad Amzad diumumkan sebagai Ahli Parlimen Kuala Terengganu selepas memperoleh 63,016, manakala Raja Kamarul Bahri dengan 10,946 undi dan Mohd Zubir (22,109 undi), selain muka baharu calon PEJUANG, Mohamad Abu Bakar Muda (481 undi).

Pada PRU-14 lalu, Ahmad Amzad menang dengan majoriti 14,773 undi selepas memperoleh 42,988 undi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here