TAN Sri Muhyiddin Yassin menolak dakwaan kononnya teguran beliau kepada Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan susulan kerjasama dengan Barisan (BN) menggambarkan bahawa gabungan itu sedang bergolak.

Kata Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu, hubungan antara pemimpin dalam parti komponen PN cukup utuh tidak seperti Barisan Nasional (BN) yang sedang berpecah-belah menjelang PRU-15.

“Tidak ada pergolakan dalam PN, dalam BN lagi teruk, malam nanti saya dengan tuan guru (Abdul Hadi Awang) akan kempen di Muar, kami tiada masalah, mereka nak kata macam mereka (BN), mereka banyak masalah perpecahan, hancur lebur, calon patut bertanding tak boleh bertanding tersingkir,” katanya kepada media selepas menghadiri program bersama sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) di Bukit Pasir hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bahawa Pas sebagai parti besar dalam PN sepatutnya mempunyai pandangan sendiri dan ada hak bersuara dalam gabungan, termasuk menentukan kerjasama parti itu dengan parti atau gabungan lain selepas PRU-15.

Muhyiddin berkata, pihak yang menuduh kononnya PN bergolak dibuat tanpa asas kukuh.

“Kenyataan asal Takiyuddin tidak dipetik secara betul dan tepat (berhubung kerjasama dengan BN) dan Takiyuddin sudah betulkan, saya sudah betulkan, tuan guru Hadi pun sudah betulkan di mana pendirian kita ialah, PN dalam masa hadapi PRU-15 kita bertegas kita bertanding atas PN, saya tak fikir soal gabungan mana.

“Kalau saya kata PN nak bergabung orang akan kata apa guna sokong PN dia nak masuk kerjasama dengan puak Zahid Hamidi kluster mahkamah, bodoh lah saya. Sebab itu kita ambil kenyataan sangat jelas kami bertanding atas PN, apa kita tawarkan dalam PN, apakah ada kaitan dengan BN, tak ada,” katanya, lapor Free Malaysia Today.

Takiyuddin sebelum ini mencetuskan perdebatan banyak pihak susulan kenyataannya bahawa PN sedia bekerjasama dengan BN bagi membentuk kerajaan, sebelum bekas Ahli Parlimen Kota Bharu itu tampil menafikannya sambil memaklumkan ucapan beliau dipetik di luar konteks.

Susulan itu Hadi dan Muhyiddin tampil menjelaskan bahawa PN akan membentuk kerajaan secara solo dan tiada sebarang kerjasama dengan BN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here