NAIB Presiden Pas Datuk Idris Ahmad mendakwa golongan muda yang tidak peduli tentang politik sebelum ini sudah bangkit dan bersama Perikatan Nasional (PN).

Katanya, ia didorong kebolehan mereka kali ini untuk terlibat sama dalam proses demokrasi selepas melihat keupayaan PN mengemudi negara di waktu krisis.

Menurut beliau, kebangkitan anak muda itu dpat dilihat selepas terbubarnya Parlimen dan mereka di negeri-negeri ditadbir Pas khususnya, tampil menunjukkan sokongan kepada PN.

“Bila berlakunya pembubaran Parlimen, hari ini berlaku gelombang anak muda. Bukan sahaja saya tengok berlaku di Bagan Serai, malah juga di Parit Buntar dan Bukit Gantang sendiri.

“Saya mendapat makluman daripada Menteri Besar Kedah (Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor) bahawa di sana pun sama. Begitu juga di Terengganu.

“Ini satu benda yang agak ‘ajaib’. Kita pun tak sedar keadaan yang berlaku,” kata calon PN P.058 Bagan Serai itu kepada Astro AWANI semalam.

Idris berkata, pada mulanya beliau beranggapan bahawa anak muda akan cuba membuat perubahan setelah hangatnya naratif ‘kerajaan pintu belakang’ ditohmah ke atas PN oleh pihak parti lawan.

Namun, menurutnya, keupayaan kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menjadi Perdana Menteri sewaktu negara hebat dilanda COVID-19 tempoh hari memberi keyakinan kepada anak muda bahawa PN adalah pilihan mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here