PAS Terengganu yakin mampu mempertahankan kerusi Parlimen Kuala Nerus yang dimenangi parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Pengarah Pilihan Raya Pas Terengganu, Ariffin Deraman berkata, mereka amat yakin menang walaupun calon penyandang kerusi tersebut, Datuk Dr. Khairuddin Aman Razali turut bertanding sebagai atas tiket Barisan Nasional (BN).

Jelasanya, keyakinan itu dibuat berdasarkan situasi semasa yang menunjukkan pengaruh dimiliki Khairuddin tidaklah sebesar mana.

Malah, Ariffin berkata, dalam tempoh kempen yang hanya berbaiki lima hari saja lagi, bekas setiausaha Majlis Syura Ulama Pas Pusat itu tetap gagal menarik sokongan penyokong Pas.

“Kami tak nafikan yang PAS yakin boleh menang empat kerusi iaitu Dungun, Kuala Terengganu, Marang, dan kerusi tradisi Pas iaitu Kuala Nerus pun (boleh menang), berdasarkan suasana yang ada kita melihat pengaruh Takiri (Mohd Khairuddin) tak besar sangat.

“Maksudnya dia cuba berhempas-pulas untuk menarik sokongan pengundi dan penyokong Pas tetapi sehingga hari ini kami merasakan dia gagal untuk menarik pengundi-pengundi tersebut,” katanya pada sidang media khas PAS Terengganu di Kuala Terengganu, hari ini, lapor Malaysiakini.

Ariffin berkata demikian mengulas kedudukan terkini lapan kerusi Parlimen yang ditandingi Pas pada PRU ke-15.

Pada PRU ke-14, Khairuddin yang ketika itu bertanding atas tiket Pas menewaskan calon BN, Dr. Tengku Asmadi Tengku Mohamad dan calon PKR, Abdullah Muhammad dengan majoriti 8,447 undi.

Kali ini selaku calon BN, bekas menteri itu berdepan dengan tiga calon iaitu Alias Razak (Pas) Suhaimi Hasnim (PH) dan Azaha Wahid (Pejuang).

Selain Khairuddin, seorang lagi bekas wakil rakyat Pas yang bertanding di bawah BN adalah penyandang kerusi parlimen Tumpat, Che Abdullah Mat Nawi.

Kedua-dua mereka dicalonkan oleh Umno-BN selepas digugurkan Pas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here